Stariji pristaju na vakcinu, mladi i dalje u teorijama zavere

Društvo 02. dec. 202016:34
Podeli:
Beograd
Foto: Shi Zhongyu / Xinhua News / Profimedia

Potpuno sprečavanje kontakata ili vakcinacija su dva jedina rešenja za epidemiju koronavirusa, kažu stručanjaci, a Beograđani, izgleda, jošš nisu radi da se suoče sa realnošću, i na vakcinaciju su spremni uglavnom stariji.

U trenutku kada je nekoliko svetskih farmaceutskih kompanija proizvelo vakcinu, koje su u postupku provere, a Velika Britanija i Rusija najavljuju početak vakcinisanja stanovništva, naši građani, anketirani na ulicama Beograda, podeljeni su po pitanju vakcinacije.

Stariji sugrađani kažu da će se vakcinisati, jer pripadaju rizičnoj grupi, ali, napominju da im je važno da ta vakcina bude proverena i bezbedna.

Na pitanje da li im je važno poreklo vakcine – rusko, kinesko, američko/nemačko – kažu da im to nije bitno.

„Da, primio bih vakcinu, svejedno koju. Primio bih onu koja je standardizovana, a koja će to biti sada ne znam. Prosto sam ugrožena grupa i mislim da se ljudi zbog toga moraju vakcinisati“, kaže jedan stariji sugrađanin.

Pročitajte još:

Ima i onih koji navode da im Fajzerova vakcina „uliva najviše poverenja“, dok pojedini građani, i stariji i mlađi, kažu da bi „samo rusku, ako može“, „zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom“.

Jedna sugrađanka navodi da bi se vakcinisala, ali samo domaćom vakcinom.

„Nemam poverenje ni u jednu stranu vakcinu, samo u Torlakovu, kada počne Torlak da pravi. Imam neka predznanja o vakcinama, jer je moja tetka bila imunolog i član Američke akedemije za imunologiju i znam kada je bio ptičiji grip šta se radilo… Ako bi

Torlak proizvodio, nikakav problem, jer imam poverenja u svoju državu i u naše proizvode, a u ove ne“.

Mladi su, međutim, veoma nepoverljivi po pitanju vakcine protiv korone, mada ima onih koji bi se vakcinisali, ali samo ako se „pouzdano kroz nekoliko godina dokaže“ da je ta vakcina bezbedna.

Komentari sugrađana u tom smislu su – „neću da primam ništa što još nije testirano“, „kada sve bude bilo sigurno, onda ću možda da je primim, ali za sada je ne bih primio“, „ne bih primio nijednu vakcinu, ne verujem institucijama“, „primio bih vakcinu koja valja, a pitanje je da li će odobriti ono što valja, ili će možda odobriti ono što je u nečijem interesu“…

Pojedini su, međutim, skloni teorijama zavere, poput jednog Beograđanina koji kaže da se „neko igra sa nama“, da ima rezerve prema bezbednosti vakcina, i da bi se možda vakcinisao da su „90-te, kada je sve bilo koliko-toliko provereno“.

I za jednu sugrađanku sve je zavera, i sama pandemija, sve je, kaže, jedna velika laž.

„Ne pada mi na pamet da se vakcinišem…“, kaže ona, uverena da neko „hoće da nas ubije vakcinama“, jer ne može da zamisli da se napravi vakcina za virus o kojem se ne zna ništa.

*

Bonus video:

 

Komentari

Vaš komentar