Dr Ana Gligić: Koliko traje imunitet vakcina protiv korone

Zdravlje 02. dec. 202016:09 > 16:45
Podeli:
Printscreen NovaS

Sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine prave ih tako da su "nosači" vakcine bezazleni adenovirusi u koje je ugrađeno parče RNK koronavirusa koji je trenutno u cirkulaciji ( SARS-CoV-2) a koji je zadužen za stvaranje antitela, kaže virusolog Ana Gligić.

Ona kaže da su po tom principu napravljene sve vakcine koje pretenduju da u uđu u masovnu upotrebu, među njima i kineska, ruska Sputnjih V, Fajzerova, Oksfordska AstraZeneca.

Gligić je pojasnila da je tako napravljena vakcina ne iziskuje dugotrajna ispitivanja, da daje kratkotrajan imunitet do dve godine, ali da je to dovoljno da se zaustavi epidemija i pandemija.

„Ove ‘brzometne vakcine’ se prave na nosaču i to tako što se u neki bezazlen virus, ovog puta su to adenovirusi, ugradi parče ribonukleinske kiseline (RNK) virusa korona koji je trenutno u cirkulaciji. Ugradi se samo onaj deo RNK koji je odgovoran da stimuliše stvaranje antitela“, pojasnila je ona.

Pročitajte još:

Dr Gligić je virusolog u penziji, a svojevremeno se borila protiv epidemije variole vere. Kako je ranija objasnila – problem kod vakcine protiv kovida su mautacije.

„Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali“, rekla je kreajem novembra dr Gligić.

Ona napominje da su sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine, uzele za nosače različite adenoviruse, kojih u cirkulaciji ima stotinak i koji ne izazivaju bolest kod čoveka.

Ističe da je važno da tako proizvedena vakcina ne može da izazove bolest kod osobe koja je primi, jer se koristi samo parče RNK virusa korona.

Na tom principu napravljena je i ruska vakcina sputnjik 5, a Gligić navodi da Rusi osim te prave i klasičnu vakcinu koja može da da i doživotni imunitet, ali iziskuje duža istraživanja.

„Za klasičnu vakcinu uzme se agens koji koji je u cirkulaciji, što izaziva problem i obolevanje kod ljudi, i oslabi se. Mi kažemo imamo živu, oslabljenu vakcinu od agensa koji napada“, navela je ona.

Oslabljena, živa vakcina, kako kaže, mora biti dobro proverena jer može da izazove bolest.

Osim oslabljene žive vakcine Rusi su počeli i proizvodnju takozvane „mrtve vakcine“, gde se razmnoži agens koji je u cirkulaciji, u ovom slučaju virus korona, a zatim se ubije hemijskim sredstvima i tako proizvodi vakcina.

„Vakcine proizvedene od pravog agensa koji napada, a koji se oslabi daju dugotrajan imunitet. Može da da i doživotni imunitet“, navela je ona.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar