Foto: Shutterstock

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju na teritoriji Beograda je 66 dana u starogradnji, a najviše se traže stanovi u Zemunu.

Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji, pokazuje istraživanje „Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji?“ sajta za oglašavanje nekretnina „4zida“.

Na tržištu nekretnina, kako je navedeno, oseća se da ponuda nezadovoljava potražnju, koja konstantno raste. U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečno kvadrat košta 1.680 evra.

Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, pošto se na stranicama za prodaju nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu 63 dana.

U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.

Zanimljivo je da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici, s obzirom da se nakon što su oglašeni za prodaju prosečno zadržavaju svega 34 dana.

Podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina.

Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.

„Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta „4zida“.

Zanimljivo je, dodaje, da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima jer je prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana.

Prosečno vreme oglašavanja stanova koji se prodaju u Beogradu u starogradnji je 66 dana, međutim i ovde ima razlike od opštine do opštine. Najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana.

Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici, jer se prosečno oglašavaju 57 dana.

Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju.

U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, pokazuju podaci RGZ.

Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

BONUS VIDEO – Gluščević: Pojedinci profitiraju od masovnog otvaranja ruskih firmi u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare