Foto:shutterstock; Nova.rs

U Srbiji, prema nekim procenama, trenutno boravi između 20.000 i 30.000 Rusa. Ovoliki broj novopridošlica u potrazi za stanovima i poslovnim prostorima jedan je od razloga što su u Beogradu u poslednjih mesec i po dana cene nekretnina porasle za čak 20 do 30 odsto.

Kako u razgovoru za portal Nova.rs ističe Miloš Mitić, operativni direktor agencije za nekretnine „City expert“, iako ne može da precizira koji je tačan broj, u Srbiju je u prethodnom periodu pristigao značajan broj Rusa, koji su isprva iznajmljivali stanove, ali su potom počeli i da ih kupuju.

Prema njegovim rečima, postoji tačan šablon: Rusi traže stanove s jednom do dve sobe u centralnim beogradskim opštinama: na Vračaru, Zvezdari, Novom Beogradu, kao i na Dedinju i Senjaku. Kako se uglavnom radi o platežno sposobnim ljudima, spremni su da za mesečnu rentu izdvoje između 500 i 800 evra.

Mitić ističe da ima izuzetaka koji traže stanove za 200 do 300 evra, ali to su retki slučajevi – Rusi u Srbiji vole lepo sređene stanove koji su uz to i skupi.

„Desi se, kad je neko spreman da izdvoji 500 ili više evra za stan, da on bude iznajmljen Rusu za svega nekoliko sati, stanodavci ne moraju da čekaju“, kaže naš sagovornik.

Ovoliko povećana tražnja za nekretninama svakako je jedan od faktora koji su uticali na poskupljenje već dovoljno skupih nekretnina u Beogradu.

„Poskupljenje se definitivno uočava, a pored inflacije i povećanja cena građevinskih materijala, jedan od faktora jeste iznenadno povećanje tražnje, u ovom slučaju od Rusa. Ipak, ovo se odnosi samo na iznajmljivanje, s obzirom na to da je tražnja u prodaji minorna“, kaže Mitić.

Kako objašnjava, dolazak Rusa prvenstveno u Beograd predstavlja jak udar tražnje, a vlasnici stanova videli su priliku da zarade više od onoga što su prvobitno planirali. Ipak, Mitić ističe da su Rusi zainteresovani za one lokacije koje su svakako atraktivne i primamljive, poput Beograda na vodi. Stoga, ovakvi stanovi svakako ne bi ostali prazni, ali Rusi ubrzavaju proces.

On ističe da da ovakva situacija nije standard, te da neće dugo trajati I da će se tržište nepokretnosti uskoro stabilizovati.

„Trenutno su Rusi u ‘frci’. Dođu u Beograd, odsedaju u skupom hotelu dok ne nađu stan. Spremni su da se usele što pre, kaparu daju odmah, a stanodavci su ovo iskoristili“, kađe Mitić, objašnjavajući da su pojedini vlasnici nekretnina odlučili da cene zajma povećaju za čak 20 do 30 odsto.

Ipak, agent za nekretnine Katarina Lazarević imala je drugačije iskustvo.

„Došao je određen broj Rusa i Ukrajinaca u Srbiju, što je i normalno, takve su okolnosti. Ali ovde ne možemo da govorimo o desetinama hiljada ljudi“, kaže ona.

Dodaje da je prirodno da su pojedini Rusi zainteresovani za stanove u Beogradu, i to za iznajmljivanje, ali da ih najviše zanimaju stanovi s mesečnom rentom u iznosu od 300 do 400 evra, i to po ugovoru na nekoliko meseci.

„Nisu cene skočile zbog Rusa nego zbog toga što nema stanova“, kaže naša sagovnornica.

Ona dodaje i da je kod izdavanja stana strancima problematično to što stanodavac svoje stanare mora da prijavi, a oni moraju da imaju „beli karton“, dok je pri kupovini stana otvaranje računa u banci za njih komplikovan proces.

Potražnja za poslovnim prostorom ne može da se takmiči s potražnjom za stanovima

Kad je u pitanju iznajmljivanje poslovnog prostora, Mitić objašnjava da se dešava da strane kompanije, poput Microsofta ili Philip Morrisaa, relociraju svoje zaposlene iz Moskve u Beograd. Ipak, tražnja za poslovnim prostorom još uvek ne može da se poredi s tražnjom za stanovima.

„Kad u Beograd dođe firma, ona traži samo jedan poslovni prostor, ali traže i po 200 ili 300 stanova za svoje zaposlene“, objašnjava Mitić.

Kaća Lazarević se slaže da izdavanje poslovnog prostora nije doživelo procvat zbog dolaska Rusa u Srbiju.

„U Srbiju je došlo svega oko 80 firmi, i to su uglavnom firme s po jednim čovekom, tako da priče o povećanom potražnju poslovnog prostora nisu tačne“, objašnjava ona.

BONUS VIDEO Podcast „Pitajte Đuru“ – Hoće li cene nekretnina pasti?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare