Marinkova Bara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Neoprezno pomenuto beogradsko naselje Marinkova bara u kontekstu ideje izmeštanja spomenika iz Savskog amfiteatra odmah je poslužilo najrevnosnijim SNS tabloidioma za identifikovanje i konstantno proganjanje “ neprijatelja Srbije i razvoja” i “takozvane elite koja danima vrši hajku protiv Stefana Nemanje”.

SNS fiunkcionerima, koji su pak u najžešćoj fazi predizborne kampanje, to je poslužilo kao odličan šlagvort da se posete građani “zaboravljenih naselja”, i da im se, uz pregršt obećanja ukaže da “vlast isto brine i o njima kao i o onima iz centra grada”.

Marinkova bara, smeštena zmeđu Konjarnika 2 i Medakovića, daleko je od izgleda prosečnog naselja u širem centru glavnog grada. Reporteri Danasa krenuli su putem zamenika gradonačelnika Gorana Vesić, koji je prošle nedelje posetio Marinkovu baru, ne bi li saznali sa kojim se problemima bore njeni stanari ali i da li su od nadležnih iz Grada dobili obećanje da će neki od tih problema biti i rešeni. Jer, Goran Vesić nije bio preopširan kada se uživo javljao iz Marinkove bare.

Marinkova Bara
Marinkova Bara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

A iz prvog utiska, pomislilo bi se da mnogo toga treba Marinkovoj bari. Na primer bar jedna asfaltirana ulica ili redovno odnošenje smeća. Iako ulice i sokaci uglavnom prazni, u jednom dvorištu zatekli smo penzionerki raspoloženu da sa nama podeli probleme.

– E baš dobro što ste došli, da vam pokažem u kakvom nam je stanju kolektor za prikupljanje kišnice, požalila se ona najviše na nehigijenu, ali i nedostatak puteva, ulica, prilaza, kao i na nelegalnu gradnju.

Marinkova Bara
Marinkova Bara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Zaista slika kolektora je bila nesvakidašnja, prekriven slojevima uglavnom plastičnih flaša i tetrapaka. U nastavku, još više smeća. Nedaleko mini deponija starog nameštaja, odnosno stovarište polovnih prozora , vrata i ostale drvenarije, gde uglavnom Romi, skupljači sekundarnih sirovina, razdvajaju staklo od drveta i slično. Dok nam pokazuje kraj, naša sagovornica, koja nije htela da govori pod imenom, kaže da se inače sa Romima, koji su ovde u većini, dobro slaže.

Međutim, ona kaže da glavna ulica Mokroluška, koja ide sredinom naselja, a sa druge strane ga odvaja od autoputa i Vojislava ilića, već decenijama čeka da bude urađena.

– Ta priča traje još od 60-ih godina, kada se govorilo da bi trebalo da se od dvorišta oduzme oko 7-8 metara, pa da se Mokroliška napravi tako da bude velika i glavna ulica, koja bi naselje povezala sa Autokomandom. Bilo je nekih sastanaka, dogovaranja, ali nika ništa da se uradi. Zato ne verujem političarima- priča naša sagovornica, uz gotovo obaveznu napomenu da su penzije niske i da se inače teško živi.

Marinkova Bara
Marinkova Bara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako napominje, nije znala da Vesić dolazi u posetu njenom naselju, za to je čula tek naknadno iz medija, ali ni sada ne zna gde i kada je on boravio. Slično su nam odgovarali i ostali meštani koje smo uz put sretali. Niko od njih nije znao da nam odgovori gde se misteriozni sastanak održao, kao ni o čemu se na njemu pričalo. Ipak većina je bila skeptična da će iko iz vlasti da zaista uradi nešto za naselje.

Ispostaviće se da je Goran Vesić bio u poseti samo pojedinim porodicama, i to onim odabranim, sa kojima se prethodno dogovorio o gostovanju, a ne celom naselju gde bi mogao da čuje šta muči ostale žitelje.Sumnjam da je video ili mogao da vidi pretrpani kolektor ili smeće na sve strane.

Niko nije znao da nam odgovori gde stanuje porodica Mitrović koju je Vesić prošle nedelje posetio.

„Njihov sin Dejan prvak je Srbije u boksu, a njegov brat Antonio osvojio je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u boksu. Ova dvojica momaka nam poručuju: trudite se da budete najbolji u svemu što radite, bez obzira na to gde živite. Ne dozvolite da neko obezvređuje vaš trud zbog toga ne što živite u krugu dvojke. Zajedno smo najjači! Zajedno možemo sve“, pisalo je na jutjub kanalu Gorana Vesića, u opisu video snimka iz Marinkove bare.

Očito zamenik gradonačelnika procenio kao suviše rizično spontano okupljanje građana, jer bii oni možda mogli da kaže ono što vlasti i ne odgovara. Ovako je uredio obilazak samo jednoj porodici. Iz video snimka nije jasno ni šta je njima obećao, da bi im popravio mesto boravka, ali se iz jednog dela snimka savršeno čuje šta je ponudio lično njima.

Naime, kada se mislilo da su kamere ugašene, na snimku se čuje domaćin koji moli Vesića da mu “izađe u susret”, na šta Vesić odgovara da će mu “Neđa sutra poslati 2.000 evra.” Ko je Neđa, da li Vesić evrima plaća lojalnost porodice koja ga je ugostila, kao i čijim parama to radi, ostalo je tajna. I to je kampanja kakvu ova vlast vodi godinama, kupovinom glasova, podmićivanjem “glasača” i lažnih podržavalaca, a sve to novcem građana.

BONUS VIDEO: Sićve TV i trgovina glasovima u Marinkovoj Bari

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar