Foto: Shutterstock

Neinformisanost je najveći problem žena koje trpe nasilje, mnogo veći od izolacije tokom suzbijanja pandemije virusa Covid 19, kazala je Tanjugu Vesna Stanojević, Koordinatorka Sigurne kuće.

Juče je Damir Imer (19) uhapšen zbog sumnje da je, nakon kraće svađe, nevenčanu suprugu Draganu Vasić izbo nožem u baraci u kojoj žive na deponiji smeća „Sinjevac“ u Aleksandrovcu.

Kako su mediji preneli, mladić je nasrnuo na svoju suprugu kada mu je saopštila da je u četvrtom mesecu trudnoće, ali da dete nije njegovo.

On je Dragani nožem zadao jedan ubod u predelu stomaka i jedan u predelu leđa, nanevši joj pritom teške telesne povrede.

Nesrećna žena je prevezena u kruševačku bolnicu gde je dežurni lekar rekao da nije životno ugrožena.

Koliko je izolacija uslovljena suzbijanjem pandemije virusa Covid 15 doprinela poraznoj statistici da je u Srbiji je od početka 2020. godine, prema evidenciji mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodičnom partnerskom nasilju ubijeno 6 žena za Tanjug je govorila Kordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Prema njenim rečima, post-izolacioni sindrom napada na žene zapravo ne postoiji.

„Svi koji imaju negativan odnos prem uvođenju vanrednog stanja u Srbiji za vreme suzbijanja pandemije virusa Covid 19 govoriće da nas je sada snašao post-izolacioni sindrom nasilja nad ženama, ali sve ovo čemu prisustvujemo danas dešavalo se i godinama unazad“, kaže Stanojević.

Za nju nema dileme da su uslovi izolacije i stalnog boravka u malom zajedničkom prostoru doprineli da se razviju neki loši odnosi unutar porodice, a sa druge strane u određenom procentu te zahtevne okolnosti su zbližile supružnike u nastojanju da se odbrane od zaraze.

„Sigurna sam da će veći broj beba da se rodi u narednom periodu baš zbog toga što su supružnici imali vremena da se posvete jedno drugom u doba suzbijanja epidemije“ kaže Stanojević.

„Verujem da je neinformisanost najveći problem žena koje trpe porodicno nasilje. Mnogo veći od izolacije tokom suzbijanja pandemije virusa Covid 19. Ako uzmemo u obzir da je Damir Imer živeo sa Draganom Vasić u nekom naselju gde su skupljali sekundarne sirovine kako bi preživeli, onda je jasno da do njih neće stići poruke iz medija i statistike o nasilju u porodici“, kazala je Stanojević i dodala da se nasilje nad ženama često dešava u zajednicama gde se često dešavaju takve situacije.

„Žene prelaze preko „usputnih“ svađa i onda sve kulminira napadom u kojem mogu život da izgube. Bavim se nasiljem nad ženama već 25 godina i ne vidim kako možemo da stignemo do tih društvenih grupa. Da te žene informišemo kako im nikakv folklor ili tradicija ne zapovedaju da trpe bilo kakvo nasilje“ kazala je Stanojević.

Kako kaže, izolacija je kod nekih parova produbila probleme i netrpeljivost koji u sadejstvu sa patološkom ljubomorom mogu da dovedu do nasilja nad ženama, ali to su patološki modeli ponašanja koja ne mogu da se spreče informacijama o kažnjavanju nasilnika.

„To su ljudi za lekare. Njihovo ponašanje samo može da eskalira u određenom momentu usled specifičnih okolnosti, ali okidač za nasilje može biti bukvalno sve, a ne samo izolacija“ kazala je Stanojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar