Foto:Shutterstock

Proteklu nedelju u Srbiji obeležili su brojni napadi na žene, a situacija je kulmirala tokom jučerašnjeg dana, kada su se u svega dva sata razmaka, dogodila dva brutalna napada. U prvih šest meseci ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je čak 14 žena, što je skoro duplo veći broj u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo devet slučajeva, a kako za portal Nova.rs ističe Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, za insitutucije su najveći problem porodice sa margine društva jer ne znaju kome da se obrate za pomoć.

Od početka ove godine čak 14 žena ubijeno je u porodičnom nasilju, a poslednja u nizu je Slobodanka J., koja je juče izbodena nožem na smrt u porodičnoj kući u selu Striža kod Paraćina. Zbog ubistva uhapšen je njen suprug Dušan Janković, koji se sumnjiči da je Slobodanki J. prerezao vrat, da bi se samo sat vremena kasnije dogodio još jedan brutalni napad na ženu, koji je zgrozio srpsku javnost.

Vesna Stanojević u razgovoru za portal Nova.rs ističe da su podaci u prvih šest meseci zabrinjavajući, te da očekuje da će se nakon izbora raditi na strategiji u cilju prevencije nasilja u porodici i pokušaj sprečavanja smrtnih ishoda.

„Imamo situaciju da je prošle godine do ovog perioda bilo devet žena, dok je sada 14 i to je ono što je strašno. Opet, ne možete to povezati sa epidemijom koronavirusa, niti uvođenjem vanrednog stanja, jer smo ih imali i pre toga. Neretko kod ovih zločina imate faktor siromaštva, te mislim da je u ovome najveći problem to što su institucijama nedostupne žene sa margine društva. One ne znaju kome da se obrate za pomoć i zatraže je, niti išta. Generalno, postoji ta marginalna grupa, koja nama nije dostupna, te samimi tim, nemamo uvid u to šta se dešava u tim slučajevima i šta je prethodilo napadu ili ubistvu. Očekujem da će se nakon izbora intezivno raditi na nekoj strategiji u cilju zaštite žena“, ističe Stanojevićeva za naš portal.

Foto: medija centar beograd/ Vesna Stanojević

Naime, policija je tokom jučerašnjeg dana uhapsila Damira I. (19) zbog sumnje da je nožem više puta izbo nevenčanu suprugu Draganu V. (29) u Aleksandrovcu, a na sreću, žena je u stabilnom zdravstvenom stanju. Samo tri dana ranije dogodio se još jedan zločina, kada je Vlada Stanković, pred maloletnim detetom (14) nožem ubio nevenčanu suprugu Ljubicu Vujičić (49). On je nesrećnoj ženi naneo smrtonosan ubod nožem, u kući u kojoj su zajedno živeli, nakon čega je uhapšen.

Nasilnici najčešće u svojim krvavim pohodima posežu sa nožem, te je tako, od početka godine, čak pet žena izbodeno ovim hladnim oružjem. Koordinatorka Sigurne kuće kaže da je ovakva praksa nastavljena iz jednostavnog razloga – činjenice da je nož nasilnicima najdostupnije oruđe.

„Nož je najdostupnije oružje nasilnicima, svi ga imamo u kući i samim tim se za njim najčešće poseže. Naravno, ne daj Bože da se koristi u takvu namenu, ali se on smatra najlaksšim načinom da se usmrti čovek. Zato imamo ovoliko slučajeva ubadanja nožem“, dodaje Stanojevićeva.

Stanojevićeva za portal Nova.rs ponovo apeluje na sve žene koje trpe nasilje da se osmele i prijave ga, jer ako one to ne urade – neće im niko pomoći. Ona dodaje i da svi posmatrači ne smeju da ostanu nemi na nasilje, već moraju da takve slučajeve prijave nadležnim institucijama.

„Policiji možete šta god anonimno da prijaviti i oni moraju da postupe po toj prijavi. Kod nas je oduvek bio prisutan taj strah: „Neću da prijavim, plašim se posledica, šta bi mogao mojoj porodici da uradi“ i slično. Nema više straha, sada možete prijaviti bez da ostavite ikakve podatke ko ste. Da li se ljudi i dalje plaše da to urade, to je sad pitanje.. Mi smo čudan narod i treba nam mnogo da bismo promenili neko uvreženo mišljenje“, ističe koordinatorka.


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare