Foto:promo cista srbija; shutterstock

Stanje životne sredine u Srbiji je na duboko zabrinjavajućem nivou, a postoje regioni koji predstavljaju kontaminirane prostore jer su dugi niz godina izloženi visokim nivoima zagađenja, izjavio je programski direktor nevladine organizacije Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović.

Popović je na konferenciji za novinare govoreći o izradi smernica koje su realizovane u okviru projekta „Jačanje nadzornih mehanizama i zaštita prava na zdravu i očuvanu životnu sredinu u Republici Srbiji“, rekao da je vidljivo da „u praksi neke stvari ne funkcionišu iako su zakonom propisane“.

„Da bi videli kakva je životna sredina ne trebaju nam izveštaji, dovoljno je da otvorimo prozor. Pravo na životnu sredinu u Srbiji je proglašeno za osnovno ljudsko pravo, ali samo pravo bez zaštitnih mehanizama ne daje rezultat i ostaje ‘mrtvo slovo na papriru’“, kazao je Popović.

Dodao je da su „zakoni takvi da omogućavaju da se mnoge nezakonite radnje provuku kroz nedostatak jasnih pravnih instrumenata i uputstava kako da različiti organi postupaju“.

Prema njegovim rečima, statistika pokazuje da najmanje ima kazni za zagađenje životne sredine koje se odnose na industrijsko zagađenje, a da „dominiraju kazne koje se odnose na nezakonitu seču šuma ili maltertiranje životinja“.

Advokat Nikola Gagić je podsetio da je 2015. godine usvojen krovni Zakon o inspekcijskom nadzoru, sa ciljem da se uskladi odnos između rada različitih nadleznih inspekcijskih organa i privrednih subjekta, da bi se obezbedila pravna sigurnost, što se odnosilo na obavezu Srbije koje se tiču evropskih integracija.

„Prvi problem je to što naš inspekcijski sistem dugo godina unazad počiva na načelima koji se ne ogledaju u prevenciji nego u korektivnom i represivnom faktoru. Inspekcija reaguje tek onda kada se utvrdi šteta a to je u ovoj oblasti veoma kasno, šteta je često nenadoknadiva. Načelo prevencije treba da predstavlja primarni faktor u radu inspekcije“, rekao je Gagić.

On je naveo i da su nacionalni parkovi sve više ugroženi divljom gradnjom, i da je „postao luksuz da se izgradi što veći objektat u što većem području zaštite“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Istakao je da je „veliki porast divlje gradnje“ zabeležen u Nacionalnom parku „Tara“ u opštini Bajina Bašta, kao i „nepostupanje inspekcije na te nelegalne objekte“, dok je u opštini Majdanpek do 2021. godine doneto 40 rešenja o rušenju i uklanjanju nelegalnih objekata u Nacionalnom parku „Đerdap“, a da nijedno rešenje nije sprovedeno.

Advokat Ljubica Vukčević je rekla da je RERI podneo dve krivične prijave zbog zagađenja životne sredine, zbog zagađenja vazduha u Boru i zbog zagađenja reke Mali Pek u Boru, obe protiv kompanije Ziđin.

„U ova dva slučaja nadležno tužilaštvo je postupalo po predstavci RERI-ja i milion dinara je Ziđin uplatio u humanitarne svrhe u vezi zagađenja reke Mali Pek“, rekla je Vukčević.

BONUS VIDEO – Strah od disanja punim plućima – Boje koje nas ubijaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar