Penzioneri, penzioner, bračni par, stari ljudi, šetnja, lepo vreme, jesen
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da se Beograd nalazi u demografskom starenju i skoro 365.000 ljudi je starije od 65 godina, a više od 400.000 Beograđana ima status penzionera zbog čega je veoma važno da se broj penzionerskih klubova povećava, javlja Beoinfo.

Stanisavljević je tokom obilaska Kluba za odrasla i stara lica Dr Mihailo Stupar II u Novom Beogradu, gde su u toku radovi na renoviranju kazala da će radovi trajati 45 dana, te da očekuje da će krajem maja biti sve gotovo, a da će početkom juna klub ponovo početi da radi.

Kako je navela, od 2014. do 2022. godine izgrađeno je, adaptirano ili kompletno renovirano više od 60 objekata.

Prema njenim rečima, u proteklih sedam godina otvoreno je 14 novih klubova za penzionere, a opštine Barajevo, Zvezdara, Zemun, Rakovica i Surčin prvi put su dobile klubove za penzionere, dok su opštine Voždovac, Novi Beograd, Vračar, Čukarica i Savski venac dobile dodatne kapacitete, gde su pored postojećih otvoreni i novi klubovi za penzionere.

Kompletno su renovirani klubovi na Paliluli, Savskom vencu, u Mladenovcu, Sopotu, Grockoj, a u planu je i renoviranje još jednog kluba u Novom Beogradu i otvaranje novog kluba u Rakovici, na Petlovom brdu.

„Do kraja godine u planu je da otvorimo dva nova kluba za najstarije sugrađane, a sama strategija razvoja Beograda do 2030. godine predviđa da imamo ukupno 50 klubova za stara lica“, istakla je ona.

Besplatne aktivnosti u klubovima za penzionere obuhvataju razne kurseve – od slikarstva, dekupaža do sportskih aktivnosti i joge.

BONUS VIDEO – Jovan Tamburić: Penzioneri žive na ivici egzistencije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare