Foto: Nova.rs, FoNet/video, TANJUG/ JADRANKA ILIC

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ponovo je uzburkao strasti kada je, na zahtev da se ukloni mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za genocid u Srebrenici, odgovorio da ne "ispunjava haške želje". Međutim, taj mural nije jedini, beogradske fasade okupirane su muralima, porukama i grafitima koji veličaju ratne zločine i zločince, ali i pozivaju na linč.

Nedavno se navršilo tačno godinu dana od kada je na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića osvanuo mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Već godinu dana traje saga oko uklanjanja murala, a nakon niza uništavanja i „čišćenja“ istog murala, lik Ratka Mladića i dalje je prisutan na uglu ovih vračarskih ulica.

Ovaj murl predstavlja odličan primer za to koliko su gradske institucije „zakazale“ i pale na ispitu pred grupicama huligana i „čuvara“ murala. Naime, same službe nisu u stanju da očiste ovu fasadu od murala, i pored toga što postoji odluka komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od septembra prošle godine da ovaj mural treba da se ukloni.

Pored ovog murala, širom Beograda na fasadama i u podzemnim prolazima imamo prilike da vidimo i još mnoštvo grafita kojim se veliča ime Ratka Mladića, osuđenog za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Skidanje farbe sa murala Ratka Mladića u Njegoševoj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Natpis „Ratko Mladić heroj“ pozdravlja sa mnogobrojnih zidova u Beogradu, a pored njega tu je i mnoštvo malih murala sa likom Mladića.

Ratko Mladić – osuđeni ratni zločinac, počinio genocid u Srebrenici

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom prošle godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Jedini zločin koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid jeste upravo ovaj u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi.

Beograđani, pored Mladića, imaju prilike da vide i drugog osuđenog ratnog zločinca – Radovana Karadžića. Njegov mural tako imamo prilike da vidimo u Bloku 45 na Novom Beogradu, na uglu Jurija Gagarina i Dr Ribara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na samom muralu Karadžić je prikazan iz perioda dok se skrivao pre njegovog hapšenja, odnosno u liku doktora Dragana Dabića, sa dugom kosom i bradom.

Koliko se ovih dana i meseci veličaju zločini i zločinci iz prošlosti, ništa manje ne zaostaje ni podržavanje Rusije, koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, a Beograd je bio jedan od retkih gradova u Evropi odakle su otišle sramotne slike u svet, gde se podržava i slavi agresija.

Nedavno smo bili svedoci i sramne scene kada su nepoznati počinioci išarali centar Novog Sada simbolom ruske agresije slovom „Z“, te je domaće i strane posetioci EXIT-a dočekala ova poražavajuća slika Srbije.

Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kada govorimo o Beogradu, Šapić u ovom slučaju isto ima „pune ruke posla“. Slovo „Z“ ispisano je na mnogo lokacija u Beogradu, a aktivisti su već u više navrata uklanjali ove simbole kojim sve slavi rat i ubijanja, jedna od takvih akcija bila je u prolazu Bezistan na Terazijama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj simbol ruske agresije, koja je inače ušla u peti mesec i u kojoj je do sada ubijeno desetine hiljada ljudi, nije jedino problematičan. Tu je i mural i „glavnog krivca“, ruskog predsednika Vladimira Putina i to opet na beogradskoj opštini Vračar, Ulici kralja Milutina.

Iako su neki aktivisti već više puta intervenisali na Putinovom grafitu – crvenom fabrom, iscrtavanjem i natpisom „ubica“, opet su neki vredni „čuvari“ ovih proratnih beogradskih murala uspeli da isti očiste i vrate u prvobitno stanje.

Foto: Vesna Peric Zimonjic/Facebook

Pored ratova i ratnih razaranja, Beograđane sa zidova često pozdravljaju i poruke mržnje i pozivi na linč. Primer za ovo je i grafit kod parkinga iza bolnice „Sveti Sava“ na Savskom trgu u Beogradu.

Na toj lokaciji je sredinom jula crnim slovima ispisan grafit protiv velike evropske LGBT+ manifestacije Evroprajd, a koja će biti održana od 12. do 18. septembra u Beogradu.

„Beogradom krv će liti, gej parade u septembru neće biti“, ispisano je na pomenutom zidu, a nadležni već danima izgleda više ne primećuju ovaj javni poziv na linč i nasilje.

Foto: FoNet

Inače, nije problem samo to što nadležni ne vide problem u javnom pozivu na linč, već je problematičan i Šapićev odnos prema LGBT+ zajednici. Novi beogradski gradonačelnik se nedavno već pokazao na delu koliko je zaista „otvoren“, kada je odbio poziv organizatora da otvori Evroprajd i pogidne glavnu zastavu ispred Skupštine grada Beograda.

U izjavi pred novinarima izgovorio je i: „Da li sam ja sad najsrećniji na tu temu, to sad nije ni važno“.

Takođe, ovakvi pozivi za linč nisu prvi i jedini u Beogradu. Grafita protiv LGBT+ osoba ima na mnogim lokacijama u gradu, među kojima se najčešće vidi natpis „Neće šetati“.

Zašto Šapić kao doktor nauka ne zna šta se dešavalo u Srebrenici?

Šapić, koji je inače doktor nauka, odbio je zahtev da se ukloni mural Ratka Mladića na Vračaru uz izjavu kako „ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod“.

„Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam“, napisao je Šapić na Tviteru.

Zbog toga je dr Šapiću stigao odgovor od mlade gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (31), koja je navela da je „iznenađena izjavom“ novog gradonačelnika Beograda.

Aleksandar Šapić i Benjamina Karić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/N1

„Gradonačelnik Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije… Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, gradska uprava Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba da pročita, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vreme pa ne zna šta se dešavalo“, poručila je Karić.

BONUS VIDEO – Beogradski gradonačelnik Šapić hoće komunalni red, ali ne i da ukloni grafit Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar