Foto: Shutterstock

Evropska komisija priznala je kovid sertifikate izdate u Srbiji i time oni postaju ekvivalent EU Digitalnom kovid sertifikatu. Mnogi državljani Srbije nailazili su na probleme kada su u zemljama EU hteli da uđu u neki od ugostiteljskih objekata, muzeja, tržnih centara...Od petka više neće biti tako.

U EK navode da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih Kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod istim uslovima kao i oni izdati u članicama EU.

”Komisija je izvršila tehnička ispitivanja koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv kovida koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata. Komisija je potvrdila da sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv kovida koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat” sadrže potrebne podatke”, navodi se u odluci EK.

Istovremneo, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju. Na portalu e-Uprave građani Srbije će od petka ujutru moći da preuzmu digitalne zelene (kovid) sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Ova usluga biće dostupna od petka i poslaćemo tada saopštenje sa koracima kako građani mogu da dođu do novog sertifikata, potvrdili su u e-Upravi za portal Nova.rs.

Iz eUprave nedavno su za naš portal objasnili šta takvo priznavanje znači u praksi.

„To znači da ako sede u kafiću u Parizu i priđe im neko da očita QR kod, moći će to da obavi bez problema“, objasnila je Dragana Bečić, pomoćnik  direktora u eUpravi.

U većini zemalja EU nije moguće sesti ni u baštu kafića bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog testa. Za vakcinisane građane Srbije, to više neće biti prepreka.

Primera radi, sve do danas, procedura za ulazak u francuske lokale, muzeje i javne prostore bila je malo komplikovanija za državljane Srbije. U Francusku ste mogli nesmetano da uđete sa našim kovid sertifikatom, ali da biste mogli neometano da ulazite svuda, morali ste prethodno da popunite onlajn formular kojim bi naš sertifikat bio prepoznat u Francuskoj. Sada to neće biti neophodno, jer će QR kodovi sa naših sertifikata biti automatski ubačeni u sistem EU.

Uz digitalne zelene sertifikate, za državljane Srbije, sada će u zemljama EU biti moguć i ulazak u kulturne i državne institucije koje zahtevaju kovid-propusnice.

Bonus video: Kovid-propusnice u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar