Predrag Kon i Novak Đoković Foto: Ivan Dinić/Nova S, EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U našem opasno podeljenom društvu pojavom pandemije stvoren je još jedan jaz. Konfrontirali su se protivnici i pristalice protivepidemijskih mera, posebno vakcinacije, a na suprotnim stranama su se našli i lekari. S jedne strane su zvaničnici iz Ministarstva zdravlja, Instituta „Batut“ i Kriznog štaba, a na drugoj lekarski proletarijat, oličen u udruženju „Ujedinjeni protiv kovida“. Među njima se razmenjuju kvalifikacije koje se izbegavaju čak i u tolerantnom društvu, ali to nije razlog da se izgubi smisao za realnost i profesionalnu principijelnost.

Fer je reći da kritike upućivane doktoru Konu zbog navodne odgovornosti za proterivanje Novaka Đokovića iz Australije nemaju nikakvo činjenično utemeljenje. Zloupotrebljava se jedna Konova izjava data poput očinskog saveta. Pogledajmo šta je on zaista rekao:

  1. Jedan je od najvernijih Đokovićevih navijača. To je kompliment čuvenom teniseru.

2. „Voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva.“ Odiše dobronamernošću. Lekaru koji se bavi preventivnom medicinom životni poziv je da prosvećuje narod i upućuje ga kako da čuva i unapređuje svoje zdravlje.

3. „Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći.“ Zaista se zakasnilo, Novak je već čovek sa čvrstim uverenjima, ali konstatacija zvuči malo defetistički. Nikad ne treba odustajati od pokušaja da se ljudima pruže činjenice i otvore im se oči. Istina je, doduše, da su u takvim slučajevima izgledi na uspeh mali.

4. „Majstore, želim ti sve najbolje.“ Svako od nas bi uputio takvu podršku.

5. „Pokušaj da ubuduće izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi sa vakcinacijom, jer imaš ogroman uticaj.“ Ovo je dragocen savet. Novak je bio dovoljno pametan da ga se uglavnom drži, ali mu je, nažalost, nekada opreznost popuštala.

Tačno je da je u australijskom sudu citirana Konova izjava, ali u njoj nema ničeg inkriminišućeg protiv Novaka, osim što može da se iskoristi kao potvrda čuvene zloslutne opaske koja se pripisuje kardinalu Rišeljeu: „Dajte mi bilo koju rečenicu iz bilo koje knjige i poslaću autora na vešala.“

Novak Đoković Foto: REUTERS/Loren Elliott

Kon se našao u situaciji da se pravda. Komentarišući odluku Australijanaca, rekao je: „To nikako nije u duhu Međunarodnog zdravstvenog pravilnika koji govori o slobodnom prometu putnika, robe i usluga.“ Tu je, braneći Novaka, malo preterao. Taj pravilnik ne ohrabruje potpuno zatvaranje granica, kao što se dešavalo u srednjem veku, ali ovlašćuje zemlje članice da putnicima nameću mere koje smatraju celishodnim za zaštitu sopstvene populacije, uključujući vakcinaciju.

Kon je još dodao, misleći na Novaka: „Voleo bih da nikada nije došao u ovu situaciju.“ Tu tvrdnju bi mirne duše mogao da potpiše svako od nas. Dakle, sve što je rečeno deluje poput obloge od kamilice. Ako se traži odgovornost za Novakovo proterivanje iz Melburna, ona leži na ljudima koji su, bez obzira na motive, gurali tog mladog čoveka ka stranputici, put misticizma, a protiv nauke.

BONUS VIDEO: Kraj druge godine pod koronom – gosti Verica Ilić i Zoran Radovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare