Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Skoro svake školske godine, roditelji osnovaca iznova i iznova se pitaju gde završava novac koji uplaćuju za takozvani "đački dinar". Ova stavka nije obavezna, cena varira od škole do škole, a u pojedinim, najčešće umetničkim školama, đački dinar iznosi i do 10.000 dinara na godišnjem nivou. Učiteljica Simona I. (35) iz beogradske osnovne škole kaže za Nova.rs da iako đački dinar u Srbiji nije obavezan, bez njega bi teško mogli da se obezbede svi uslovi potrebni za aktivnosti učenika.

„Osnovna stavka đačkog dinara je osiguranje koje košta oko 400 dinara za celu godinu i dete je pokriveno time i u školi i van nje. Pored osiguranja, u đački dinar spadaju i odlasci na takmičenja, dečiji savez, članarina za Crveni krst, đačke manifestacije, higijena, različiti školski materijali za podsticanje znanja, zbirke, radne sveske i časopisi“, objašnjava učiteljica.

Кako dodaje, iznos đačkog dinara zavisi od škole do škole, a najčešće iznosi od 400 do 2.000 dinara.

„Sve zavisi šta škola ima i šta nudi u novoj školskoj godini. Recimo, pojedine osnovne škole imaju privatno obezbeđenje, a cena po jednom polugodištu iznosi 1.200 dinara. Međutim, ako Savet roditelja izglasa da školi koju pohađaju njihova deca nije potreban čuvar, onda obezbeđenja nema. Na prvom Savetu roditelja, na početku školske godine, donose se predlozi gde bi se taj novac mogao utrošiti. Ako neko nema ili jednostavno ne želi da uplati novac za đački dinar, niko nema pravo da ga primora na to. To je u stvari neka vrsta donacije, a na kraju školske godine, Savet roditelja, bar u školi u kojoj ja radim, izlaže gde se taj novac potrošio“, kaže ova učiteljica za naš portal.

Foto: Shutterstock

Isto tako, pojedine škole organizuju različite humanitarne akcije prikupljanja novčane pomoći učenicima kojima je pomoć potrebna, pa se na početku školske godine i za njih izdvaja novac.

„Cena je simbolična, recimo sto dinara. Ali sto po sto, pa se nakupi. Apsolutno razumem roditelje. Mi kao nastavnici obavezni smo da na prvom roditeljskom sastanku izložimo, odnosno da im podelimo anketne listiće o aktivnostima dece, pa oni kroz nekoliko dana odlučuju da li će, recimo, njihovo dete razvijati znanja i veštine iz raznih edukativnih materijala“.

Pročitajte još:

Đački dinar i za pozorište

Roditelji se, između ostalog, pismenim putem obaveštavaju i o planiranoj ekskurziji ili nastavi u prirodi u proleće naredne godine.

„Nažalost, mi moramo već u septembru okvirno da znamo da li su roditelji zainteresovani za ponuđenu destinaciju, kao i koliko će dece otprilike ići na putovanje, bilo da je na jedan dan ili na više. Oni se često hvataju za glavu jer odjednom moraju da plate nekih 5.000 ili 6.000 dinara, ali to je tako samo na početku škole. Кasnije, tek u drugom polugodištu imaju da plate drugi deo časopisa, na primer, ili neke druge aktivnosti“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dva puta godišnje pojedine škole organizuju i odlazak u pozorište, pa roditelji moraju i za to da izdvoje novac.

„Odlazak u pozorište spada u fakultativne aktivnosti i plaća se u zavisnosti od ponude koju dobije škola. Onda Savet roditelja izabere odgovarajuću ponudu. Кad oni izaberu, mi realizujemo. Cena tog pozorišta bude od 800 do 1.200 dinara, u zavisnosti kad je termin i gde se ide“.

Iako se iz godine u godinu ponavlja kako su novčana davanja roditelja isključivo na dobrovoljnoj bazi, neke obrazovne ustanove to izgleda zaborave. S obzirom na cene udžbenika, pribora, ovaj dodatni izdatak je zaista prevelik za kućne budžete. Tako su roditelji jedne beogradske gimanzije dobili poruku sa već popunjenom uplatnicom sa imenom deteta, brojem žiro računa sa naznakom „uplata za đački dinar“ sa upisanim iznosom od 2.000 dinara. U cenu je uračunato i obezbeđenje.

Kako kažu u školama, najbolje „platiše“ su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim godinama procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac koristi se za fotokopiranje testova, osiguranje, kupovinu knjiga za odlične učenike, futrole za diplome, neke potrepštine za nastavu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U beogradskoj Osnovnoj školi „Dragojlo Dudić“ đački dinar na godišnjem nivou iznosi od 200 dinara pa naviše. Njegovu cenu određuje Savet roditelja, a plaća se na početku školske godine. Direktorka Danijela Pavić kaže za Nova.rs da je đački dinar za ovu školsku godinu prebačen za lečenje jedne devojčice.

„Pomogli smo Sari da ode u Milano na lečenje od leukemije. Savet roditelja je jednoglasno doneo odluku o tome. Mi smo, inače, opremili školu, nema šta nemamo i prosto bi bilo bezveze da novac stoji, a potrebna je nekome za lečenje. U toku letnjeg raspusta kada se završila školska godina postavili smo drapere u svim učionicama da bi deca mogla preko video bimova i preko androida koje imamo u učionicama da gledaju sve sadržaje koje se puštaju na takav način“, rekla je direktorka.

U Zemunskoj gimnaziji, sa druge strane, za đački dinar treba izdvojiti više. Plaća se 2.500 dinara, a u njegovu cenu ulazi nekoliko troškova. Najskuplja stavka je obezbeđenje, košta čak 1.000 dinara. A ukoliko roditelji imaju dvoje dece u ovoj školi, plaćaju upola cene.

„Predviđeno je da 250 dinara ide za obrasce, svedočanstva, knjižice, razna uverenja koja se izdaju. 250 dinara ide kao članstvo u biblioteci, odnosno idu za popunu lektire koja je potrebna učenicima u toku godine, 500 dinara je namenjeno za osiguranje učenika gde su oni osigurani 24 sata, sedam dana u nedelji, celu školsku godinu. Nije ni malo, ali makar znamo gd eidu pare koje uplaćujemo za našu decu“, kaže nam mama jednog gimnazijalca.

Donacije ne smeju biti iznuđene 

Iz Ministarstva prosvete kažu da Savet roditelja svake škole ima prvo da donese odluku o uvođenju đačkog dinara, iznosu i nameni za koji se novac izdvaja. Međutim, ukoliko Savet roditelja izglasa da škola prikuplja đački dinar, ni tada novac ne moraju da daju oni roditelji koji to ne žele ili ne mogu sebi da priušte.

„Prikupljanje đačkog dinara nije protivzakonito, ali isključivo zavisi od dobre volje i mogućnosti roditelja. Škola može da formira komisiju za praćenje potrošnje đačkog dinara, a škole ne smeju postavljati kao uslov uplatu đačkog dinara kako bi upisali učenika, izdali mu svedočanstvo ili neki drugi dokument. Zakon ne sprečava roditelje učenika da doniraju određena sredstava školi na ime đačkog dinara radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene“, kažu iz ministarstva.

BONUS VIDEO: Srpski jezik za 1.000 dinara: Drugi pišu sastave, đaci profitiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare