Foto: Shutterstock

Pored hrane, energenata i rente stanova, poskupele su i brojne aktivnosti na koje roditelji vode decu posle škole. Gluma, balet sport... sve je skuplje za 500 do 1.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Primera radi, treninzi ritmičke gimnastike su prošle godine koštali 3.000 dinara mesečno.

Nataša, čitateljka našeg portala za treninge svog deteta plaća 3.500, odnosno 500 dinara više.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, poskupeli su i časovi baleta.

ilustracija Foto: shutterstock/By Evgeny Atamanenko

Kako za Nova.rs kaže Nikola D. čija se ćerka u slobodno vreme bavi baletom, prošle godine su časovi koštali 3.500 dinara.

„Međutim, od septembra je balet poskupeo, pa sada košta 4.500 dinara mesečno“, kaže Nikola.

Takođe, Nikolin sin pohađa časove glume. On za Nova.rs objašnjava da je prošle godine, kada je krenuo na časove, bio u početnoj grupi, a tada je cena bila 3.000 mesečno. U septembru, kada je Nikolin sin krenuo u stariju grupu, troškovi su porasli.

Pozorište Foto: Shutterstock

Tako Nikola sada za časove glume izdvaja 4.000 dinara.

„Iz škole glume su nas obavestili da će od januara cena biti 5.000 dinara, ali moja prijateljica planira da upiše dete u istu školu, u početnu grupu, a njoj su rekli da će plaćati 3.000. Dakle, možda je do uzrasta deteta i grupe u koju ide, ali cene su se u svakom slučaju promenile“, objašnjava Nikola.

Čitateljka portala Nova.rs Marija D. kaže kako njen sin već neko vreme trenira fudbal, ali je ova aktivnost samo jedna u nizu koja je sada skuplja nego što je bila prethodne godine. Kako Marija kaže za naš portal, ona sada treninge plaća 4.000 dinara mesečno. Kako njen sin želi da učestvuje na turnirnima, to je dodatan trošak koji Mariju košta 1.000 dinara.

Pre samo godinu dana, treninzi su ipak bili jeftinija, a Marija je tada na mesečnom nivou izdvajala 3.500 dinara.

Aleksandra S. majka je deteta koje trenira atletiku, a sami treninzi nisu poskupeli.

Foto: Shutterstock

Ipak, poskupela je hala u kojoj se treninzi održavaju.

Naime, kako objašnjava Aleksandra, treninge atletike plaća isto koliko i prošle godine – 3.500 dinara mesečno. Međutim, dodatni trošak predstavlja hala u kojoj se treninzi održavaju, te je to još 1.000 dinara troška. Prošle godine u ovo vreme, trošak hale bio je duplo manji – 500 dinara.

Bojan V. otac je dvojice sinova koji se bave plivanjem u jednom beogradskom klubu. Za njih dvojicu, mesečni trošak treninga je pre godinu dana iznosio 4.250 dinara. Sada, Bojan izdvaja čak 1.000 dinara više, odnosno 5.250 mesečno.

Foto: Shutterstock/Aleksandar Blanusa

Kako saznajemo od naših čitalaca, vannastavne aktivnosti generalno nisu toliko povoljne. Tako pojedini roditelji za treninge odbojke plaćaju 3.800, a košarke 3.500 dinara mesečno. Borilačke veštine su nešto povoljnije, te treninzi karatea koštaju, u proseku, 3.000 dinara u prestoničkim klubovima. Roditelji čija deca idu u škole jahanja prolaze najnepovoljnije. Naime, u većini jahačkih škola, pored toga što svaki čas može da se plati odvojeno, naplaćuju se i blokovi od po 10 ili 12 časova. Za to, roditelji plaćaju od 10.000, pa sve i do 18.000 dinara. Pojedinačni časovi uglavnom se kreću od 600, a u pojedinim školama prelaze i 2.000 dinara.

Časovi jezika odoleli poskupljenjima

U moru poskupljenja, pojedini nastavnici stranih jezika odlučili su da ipak ne povećaju cene privatnih časova. Naime, dvoje dece jednog od čitalaca našeg portala pohađaju privatne časove francuskog jezika. Sat vremena ove aktivnosti roditelje košta po 800 dinara za svako dete, a profesor je odlučio da svoju cenu ne podiže. Isti slučaj imala je još jedna naša čitateljka, čiji sinovi pohađaju privatne časove engleskog jezika. Oni jesu nešto skuplji, te koštaju 1.000 dinara za sat vremena, ali se ni njihova cena u proteklom periodu nije menjala.

BONUS VIDEO Roditelji se bune zbog skupih ekskurzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare