Granični prelaz Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Srbiji više neće biti potrebno uvođenje vanrednog stanja da bi ponovo primenila pojedine mere kojih se sećamo iz aprila i marta. Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Srbije moći će da zabrani, odnosno ograniči ulazak na teritoriju zemlje osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiloškom situacijom. Vlada, takođe, odlučuje i koje mere će se primenjivati za vreme boravka tih osoba u Srbiji, krug lica na koje će se te mere primenjivati, kako i način njihovog sprovođenja i kontrole. Kazne za nepoštovanje ovih mera idu i do 150.000 dinara.

U Skupštini Srbije usvojen je večeras Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa uvođenje mera zaštite i pojačanu odgovornost građana. Zakon je usvojenim sa 189 glasova za, jedan poslanik je bio protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Takođe, novim zakonom su predviđene dve vrste karantina, a kolike su kazne i na koji način se reguliše bolovanje, pročitajte na posebnoj vesti.

Ove nadležnosti Vlada će imati u slučaju pojave pandemije ili epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja, ali i kod „pojave nove ili nedovoljno poznate zarazne bolesti i u slučaju sumnje na upotrebu biološkog agensa i drugo, koji mogu da ugroze zdravlje i živote ljudi i u kojima postoji neposredna opasnost za masovno prenošenje zaraznih bolesti“.

Pročitajte još...

„Vlada, takođe, može da odluči o otvaranju privremenih objekata za smeštaj, izolaciju i lečenje obolelih od zarazne bolesti, kada postojeći kapaciteti zdravstvenih ustanova i objekata nisu dovoljni za izolaciju i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti, kao i o obezbeđivanju potrebne opreme, lekova, medicinskih sredstava i sanitetskog materijala, načinu obezbeđenja medicinskog i nemedicinskog osoblja, osiguranju bezbednosti privremenih objekata i drugim pitanjima od značaja za njihovo funkcionisanje“, navodi se u večeras izglasanom Zakonu.

širenje korone u avionu
Foto:TANJUG/ TIJANA RADOJKOVIC

Ministar, po izmenama ovog propisa, uz postojeće mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti može da naredi i obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja, a u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

Na lečenje u inostranstvo

U slučaju da se popune svi raspoloživi kapaciteti za izolaciju i lečenje u Srbiji, Vlada može obolele od zarazne bolesti i da uputi na lečenje u inostranstvo. Ako Vlada Srbije donese ovakve mere, a građani ih ne poštuju, prete im kazne koje idu od 50.000 do 150.000 dinara.

Pročitajte još...

Konkretno, građani koji se na graničnom prelazu ne prijave nadležnoj zdravstvenoj službi i nadležnom zavodu ili institutu za javno zdravlje u mestu boravka rizikuju da plate ovoliki iznos kazne. Isto važi i za one koji dobiju rešenje sanitarnog inspektora, a ne jave se nadležnom zavodu odnosno institutu za javno zdravlje  i to u roku od 24 sata od izdavanja rešenja.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar