Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Član Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su dogovorene procedure za situaciju da đak ili nastavnik osete simptome zaraze koronavirusom tokom časova u školi, i da je poznato kako treba da se ponaša u oba slučaja.

Pročitajte još:

Dr Darija Kisić Tepavčević pojasnila je da, u slučaju da nastavnik ili neko od osoblja zaposlenog u školi oseti simptome zaraze koronavirusom tokom boravka u školi, treba odmah, bez odlaganja da se javi u najbližu kovid ambulantu.

„Ukoliko se radi o učeniku koji oseća simptome, treba odmah da to kaže nastavniku ili učitelju i tada, sa maskom koju inače nosi, odlazi u sobu za izolaciju.

U slučaju simptoma kod učenika, dakle, pozivaju se roditelji koji ih tada odvode u najbližu kovid ambulantu.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Ukoliko se ispostavi da je još neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo koronavirusa, to se prijavljuje Zavodu za javno zdravlje koji je nadležan, i dalje se sprovode postupci iz njihove nadležnosti“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da je najvažnije da se sprovode zaštitne mere: da se nose maske, drži distanca, peru ruke.

Dr Predrag Kon je takođe podsetio da, pre polaska u školu, roditelj treba da izmeri temperaturu detetu, i da decu sa simptomima ne šalje u školu.

„Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, ali tokom slušanja časa nije obavezno. Smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi maska, ali da može da odloži masku dok je u svojoj klupi.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Tokom muzičkog nema pevanja u horu, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu“, rekao je dr Kon i dodao da će se o svim tim pravilima detaljno pričati i narednih dana, kao i tokom prvih dana u školi đacima i nastavnicima će biti objašnjeno sve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare