Sremski Karlovci. Foto: Shutterstock

Ekološki problemi i u prestonici kulturnog i vinskog turizma - Sremskim Karlovcima. Zbog namere ciglane u vlasništvu hrvatske "Nexe grupe" da zonu eksploatacije gline proširi na dodatnih 70 hektara, ugrožen je opstanak najstarijih i najkvalitetnijih vinogradarskih atara u ovom delu Evrope.

To može da odobri samo opština, izmenom prostornog plana, protiv čega se bori Udruženje „Karlovački vinogradi“, prenosi N1.

„Mi se sada nalazimo u ataru Matej koji je deo Karlovačkih vinograda, kojji su bukvalno na dva i po kilometra od centra Sremskih Karlovaca. Ovo je jedan od istorijski jedan od najznačajnijih karlovačkih atara. Vinogradarstvom se ljudi ovde bave više od 2000 godina, imamo zapise da su se još Rimljani u II, III veku bavili ovde vinogradarstvom a takođe imamo dokaze da su se neki narodi pre Rimljana na ovom području time bavili“, kaže Bojan Baša iz Udruženja „Karlovački vinogradi“.

Tako priču o atarima u kojima su i njegovi vinogradi počinje Bojan Baša. Nastavlja pričom o tome šta se dešava sa druge strane brda, na rubu nacionalnog parka Fruška Gora i nadomak rezervata prirode Koviljski rit, gde je u poslednjih 15 godina iskrčeno 54 hektara šume da bi se ustupilo mesto za tešku industriju.

„Razvoj te industrijske zone je krenuo onako vrlo stidljivo, da bi se u proteklih sedam-osam godina intenzivirao, prvo izgradnjom postrojenja za skladištenje naftnih derivata i tečnog gasa, zatim imamo dole skladišta u kojima se skladišti veštačko đubrivo, između ostalog i amonijum-nitrati, a u sklopu te industrijske zone se nalazi i karlovačka ciglana koja je bukvalno pojela drugu stranu brda“, upozorava Baša.

Sada kada nema više resursa, ciglana u vlasništvu hrvatske „Nexe grupe“, namerava da zonu eksploatacije proširi na dodatnih 70 hektara zemljišta punog gline – dobre kako za proizvodnju cigle, tako i za proizvodnju vrhunskih vina.

Širenje ciglani može da omogući samo opština, menjanjem namene zemljišta u privatnom vlasništu – u industrijsko zemljište. U nameri da to spreče, vinari okupljeni u Udruženje „Karlovački vinogradi“ pokrenuli su peticiju koju je do sada potpisalo više od 4.000 ljudi.

„Opština Sremski Karlovci se priprema da u narednih 10-15 dana iznese predlog izmena prostornog plana kojim bi se ciglani omogućilo proširenje na dodatnih 70 hektara na ovom području, čime bi ciglana bukvalno nastavila da glođe to brdo na kom se nalazi, i devastirala kopletno ovaj region“, navodi Baša.

Predsednika Opštine novinari su pronašli u centru Sremskih Karlovaca, u Kraljevom parku, gde je predstavljao plan za nove sportske terene. Potvrdio je novinarima da je ciglana zahtev za proširenje podnela još 2019. godine. Kada će se naći na dnevnom redu Skupštine Opštine nije umeo da nam kaže. Pitali smo ga i za peticiju vinogradara.

„Ovo nije tema današnjeg sastanka, tako da ne bih nešto šire komentarisao to, mi zvanično još nismo dobili peticiju, pa kad budemo zvanično videli koji su konkretni zahtevi biće razmatrani kao i svi zahtevi građana i biće uvaženi u skladu sve sa propisima i zakonima, ništa izvan toga“, kazao je predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

Iz „Karlovačkih vinograda“ kažu da će peticiiju opštini dostaviti kada novi prostorni plan bude stavljen na javni uvid. Poručuju da od zemlje „bogom dane“ za vinogradarenje neće odustati, niti od tradicije, a samo zarad, kako kažu, privatnih interesa strane korporacije.

Bonus video – Aleksandar Vučić i Viktor Orban u vinogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare