Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Nevladina organizacija Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) pozvala je danas na odgovornost nadležne u Agenciji za zaštitu životne sredine koji su kako se navodi, "priznali" da su pre više od godinu dana bez razloga promenili Indeks kvaliteta vazduha u Srbiji.

U saopštenju NEA se navodi da se Agencija za zaštitu životne sredine danas obratila Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA) sa molbom za sugestiju i pomoć za formiranje „novog“ prikaza Indeksa kvaliteta vazduha.

„Postavlja se pitanje zašto su kategorizaciju kvaliteta vazduha uopšte menjali, a zatim se obračunavali sa svima koji su iskazali rezervu prema ovoj izmeni, ako nisu imali saznanja šta je to indeks kvaliteta vazduha“, upitali su iz nevladine organizacije.

Naveli su i da Agencija za zaštitu životne sredine sarađuje sa EEA „više od 15 godina“ i da je „veoma dobro poznato“ kako se izračunava i primenjuje EU Indeks koji se, kako su dodali, godinama koristi na portalima Evropske agencije za životnu sredinu za ocenu kvaliteta vazduha i na stanicama iz Srbije.

Podsetili su da je Agencija za zaštitu životne sredine početkom godine ukinula odeljenja za kvalitet vazduha i informacioni sistem i za izveštavanje „u pokušaju obračuna sa ekspertima koji su ukazivali na problematičnost odluke koja se sada volšebno menja“.

„Da stvar bude gora, imejl sa molbom za pomoć, poslat je svim zemljama članicama EEA, na više od 70 adresa širom Evrope, što nanosi nesagledivu štetu ugledu Srbije u osvit otvaranja Klastera 4, stvarajući utisak da u Srbiji nema nikoga ko zapravo razume osnovne koncepte u oblasti monitoringa kvaliteta vazduha“, naveli su iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Bonus video – Zagađenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar