Jorgovanka Tabaković i Srđan Milovanović Foto:M.A./ATAImages/NBS

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osuđena je za mobing na ponovoljenom suđenju po tužbi zaposlenog Srđana Milovanovića. Oštećeni Milovanović za Nova.rs kaže da očekuje da će i ovog puta biti uložena žalba na donetu presudu, ali da on ne odustaje. Navodi i da ima podršku kolega, od kojih se mnogi prepoznaju u njegovoj priči.

U presudi koja je po drugi put doneta protiv guvernerke Jorgovanke Tabaković, između ostalog se navodi i da je zaposleni Srđan Milovanović pretrpeo sistemsko zlostavljanje i to u dužem vremenskom periodu.

Milovanović za Nova.rs kaže da očekuje žalbu na donetu presudu, ali da ni on neće odustati.

„Što se tiče formalne strane tog procesa, ni ova presuda nije pravosnažna. Oni imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana i očekujem da će to učiniti, kao i prvi put. To će da prolongira celu stvar. Ako to urade, imam pravo na repliku i to ću pravo iskoristiti“, kaže Milovanović.

Kada je reč o njegovom trenutnom radnom statusu, kaže da ne očekuje velike promene.

Srđan Milovanović Foto: NBS

„To se nije desilo ni kada sam dobio prvu presudu pre godinu dana. Oni nemaju nameru da bilo šta vrate u zakonske okvire“, podcrtava Milovanović.

Sagovornik Nova.rs podseća da je prilikom pokretanja tužbe, bilo nekih pokušaja nagodbe, što je on odbio. Na ovom dugom putu, nije izostala ni podrška Milovanovićevih kolega, od kojih su se, kako on kaže, mnogi prepoznali u njegovoj priči.

PROČITAJTE JOŠ

„Što se tiče kolega, zaista sam veoma zadovoljan reakcijama, pošto sam od mnogih dobio podršku. Neko je to učinio javno pred svedocima, neko malo tiše, ali u principu zaista verujem da je mnogo potlačenih i da su se prepoznali u mojoj priči“, kaže Milovanović.

Kada je reč o poziciji na kojoj je trenutno, kaže da je suštinski zadovoljan, kao i da on nema kontakt sa praktično dva hijerarhijska nivoa ispod aktuelne guvernerke Jorgovanke Tabaković.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs; NBS; Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sada mi je mnogo lakše, imam rukovodioca koji se ponaša korektno. Na tim nižim nivoima zaista ima vrlo dobrih i korektnih ljudi. Problem što svaku odluku donosi samo jedna osoba“, zaključuje Milovanović.

Dve presude za mobing 

Inače, ovo je druga presuda u kojoj se navodi da je Milovanović, kako je Nova objavila, pretrpeo mobing od guvernerke Tabaković.

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije koje je u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine izvršeno od strane odgovornog lica guvernera Jorgovanke Tabaković“, navodi se u presudi Višeg suda u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Foto: N1

Viši sud je potvrdio navode zaposlenog Srđana Milovanovića da jedino njega Tabaković premestila u novoformirano Odeljenje za istraživanje i analizu poslovanja društva za osiguranje i dobrovoljnih penzionih fondova, u kojem, osim njegovog, nikada nije bilo popunjeno nijedno radno mesto.

Tako je Milovanović izolovan, pritom nije dobio nijedan radni zadatak, a pored svega, NBS na čelu sa Tabaković nije utvrdila štambilj ovog odeljenja, pa ni zvanična pisana komunikacija nije bila moguća.

NBS se inače žalila na prvostepenu presudu koja je doneta pre ove, a u rešenju Apelacionog suda, tada je bilo navedeno da je žalba osnovana.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare