Irena Vujović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je plan da Srbija za 33,3 odsto smanji emisiju gasova staklene bašte do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu.

Dodala je da će biti usvojena i Strategija niskougljeničnog razvoja i rekla da se nada da će biti usvojen i pre dvogodišnjeg roka, nakon čega će biti usvojen i Program prilagođavanja klimatski otpornog društva.

Vujović je povodom razgovora o klimatskim promenama, a u susret Globalnom klimatskom savetu COP26 koji će biti održan u Glazgovu, navela da će Srbija dati maksimalni doprinos da do polovine veka postane niskougljenično društvo.

Ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud istakla je da su klimatske promene najozbiljniji izazov sa kojima se danas suočavamo, zbog čega je sve pozvala na akciju, počevši od sebe.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je da je ključno podići nivo svesti o tome koliko je hitno doneti odluke i uložiti u sprečavanje klimatskih promena, dodavši da se nada da će se Srbija pridružiti međunarodnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promena.

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije Nikola Bertolini podsetio je da će sve članice EU do 2050. godine biti zemlje bez emisije ugljenika.

Ukazao je da to nikada nije bilo niti je pitanje novčanih fondova, jer su finansije dostupne, ali da je problem kako ih upotrebiti i realizovati projekte na terenu.

Dodao je da EU ima zelenu agendu i da podržava sve projekte u Srbiji, ali da je primetna veoma niska implementacija na terenu.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Fransin Pikap upozorila je da su klimatske promene već tu, i da su primetne u porastu temperature, poplavama, sušama i šumskim požarima i naglasila da će se stanje samo pogoršavati.

Istakla je da se već oseća ekonomski uticaj klimatskih promena i navela da će do 2030. godine ukoliko ne bude preduzeto više da se priviknemo na već izmenjenu klimu, ekonomski gubici u regionu biti 13 milijardi dolara.

Bonus video – Junirisk Barajevo zagađenje ili reciklaža

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar