Foto:N1/Aleksandar Cvrkotić; FoNEt/Đorđe Plavšić; Marko Dragoslavić/Fonet

Nakon što je Vlada Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" - građani su se probudili! Iz dana u dan, širom zemlje, organizuju se protesti protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma, a brojna okupljanja zakazana su za naredne dane u više gradova.

Po ugledu na Valjevce, koji su se 22. jula ove godine okupili u velikom broju na gradskom trgu u ovom gradu, kako bi digli glas i iskazali protest protiv Rio Tinta i iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, lavina je krenula i građani od tada ne prestaju da se okupljaju i bore protiv odluke Vlade, koja odobrava vađenje litijuma, koje će, prema mišljenju brojnih stručnjaka, izazvati ekološku katastrofu nesagledivih razmera.

Protest protiv Rio Tinta u Valjevu Foto:N1/Aleksandar Cvrkotić

Građani Valjeva, naglasili su na protestu, da je njihovo okupljanje potpuno vanstranačko i pozvali sve ljude, koje god političke orijentacije, verskog opredeljenja, „partizani ili Nemci“, bili, da se ujedine oko toga da se u okolini Valjeva ne rudari jer, kako su naveli, to što je planirano da se budućim naraštajima ostavi „samo bi neprijatelj voleo“.

Na njihov poziv odazvala se, i konačno probudila, cela zemlja.

masovne demonstracije protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma Foto:FoNet/Đorđe Plavšić

Naime, odmah za Valjevom, ustala je Loznica, Novi Sad, Grocka, Preljina, Koceljeva, gde su građani protestovali proteklih dana, a uskoro će ustati i ostatak Srbije.

Protesti protiv najavljenih iskopavanja kompanije Rio Tinto najavljeni su za:

Negotin, danas u 19 sati

Bogatić, 28. jula u 19 sati

Šabac, 29. jula u 19 sati

Aranđelovac, 29. jula u 19 sati

Kraljevo, 29. jula u 19 sati

Mladenovac, 30. jula (Okupljanje ispred spomenika palim ratnicima) u 19 sati

Rača, 5. avgusta u 10 sati (ispred Opštine)

Grocka, protest, Rio Tinto
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Podsetimo, Ustavni sud je odlukom IUO – 39/2022 od 13 jula 2024 godine utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ („Službeni glasnik RS“ broj 8/22) nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare