Foto: Shutterstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija ima jednu od najvećih stopa mrtvorođene dece u Evropi.

Ti podaci odnose se na 2019, i prema njima u Srbiji na 1,000 porođaja stopa mrtvorođene dece je 4,4.

Veću stopu imaju između ostalih Bugarska (5), Ukrajina (4,5). U Zapadnoj Evropi ova stopa je oko 2,2, a izuzetak predstavlja Francuska, u kojoj ona iznosi 4,3 mrtvorođene dece na 1,000 porođaja.

SZO mrtvorođenost definiše kao bebu stariju od 28 nedelja koja je smrt nastupila pre ili tokom porođaja. Svake godine desi se oko dva miliona ovakvih smrti, odnosno jedna na svakih 16 sekundi, a najveća stopa mrtvorođene dece je u afričkim zemljama.

Poslednjih godina sve je manje mrtvorođene dece. Ipak, ovi brojevi iako manji iz godine u godinu i dalje ostaju veliki u Srbiji.

Dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, kaže da su ovakvi podaci delom i rezultat loše vođene statistike koja nije ujednačena u celoj zemlji, i zbog koje onda poređenje Srbije sa drugima u Evropi ne odražava pravo stanje.

„Kada biste gledali po regionima, Vojvodina, koja po mom mišljenju ima najbolju perinatalnu zaštitu uz Beograd, ima toliku veliku mrtvorođenost da ukupni perinatalni mortalitet prevazilazi republički prosek. To je posledica činjenice da se u Vojvodini kao mrtvorođenost prijavljuje mrtvorođenje nakon 21. nedelje (što je i stav vodećih svetskih strukovnih organizacija), uključujući tu i feticid. U drugim regionima se kao ta vremenska odrednica uzima 28. nedelja „, objašnjava dr Konstantinidis, dodajući da kada se pogleda na primer smrtnost u prvoj nedelji života Novi Sad pokazuje izuzetne rezultate koji su na nivou zemlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom.

On navodi da je SZO uzela 28. nedelju imajući u vidu nerazvijenost zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sveta.

U analizi iz 2019. godine koja se tiče Srbije Unicef je naveo između ostalog da „treba posvetiti veću pažnju prenatalnom periodu i dodatno analizirati kvalitet prenatalne i perinatalne nege, koji može uticati na konstantno visoke nivoe mrtvorođene dece.“

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Mame preduzetnice Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram