Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ministar turizma Republike Grčke, Haris Teoharis potpisali su zajedničku izjavu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva turizma Republike Grčke o saradnji u periodu koronavirusa, ali i nakon njega, dogovoreno nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

„Potpisivanjem Zajedničke izjave još jednom je potvrđeno tradicionalno prijateljstvo naše dve zemlje i praktično je formalizovana obostrana namera koju smo iskazali pre nekoliko meseci da ojačamo saradnju u oblasti turizma u
pandemijskom i postpandemijskom periodu. Ovim smo se obavezali da ćemo nastaviti da ulažemo napore da rešimo probleme koje je uzrokovala pandemija, što uključuje i omogućavanje bezbednog putovanja, odnosno razgovore o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata“, saopštila je ovom prilikom ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je napomenula da je u dosadašnjim razgovorima u kojim pored ministarstava za turizam dve zemlje učestvuju i Kancelarija za IT sa srpske strane i Ministarstvo digitalnih poslova Grčke, zaključeno da podaci na sertifikatima, tehničke zaštite kao i omogućen načini validacije omogućavaju sve potencijalne scenarije jednostavne upotrebe.

Ministarka je ukazala da je Zajednička izjava korak ka zaključenju Memoranduma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata koji obezbeđuju slobodna putovanja između dve zemlje, napominjući da će ona
zavisiti od epidemiološke situacije, što podrazumeva i efikasan proces imunizacija u kojem je Republika Srbija do sada pokazala izuzetne rezultate.

„Grčka i Srbija su na zajedničkom putu, koordinisani i prilagođeni trci za povratak slobodnih turističkih aktivnosti u normalu. Zajednička izjava koju smo danas potpisali u Beogradu zapečaćuje prijateljstvo i međusobno razumevanje dve zemlje. Zajedno sa koleginicom, poštovanom Tatjanom Matić, napravili smo veliki korak napred u cilju obnavljanja protoka turista iz Srbije u Grčku i obrnuto. Nastavljamo sa otvaranjem grčkog turizma na
metodičan i usaglašen način, a najvažniji prioritet nam je bezbednost svih“, istakao je ovom prilikom grčki ministar turizam Haris Teoharis.

Zajedničkom izjavom definisano je da će dva ministarstva nastojati da minimiziraju štetu koju je pandemija prouzrokovala, da će nastojati da obnove saradnju u oblasti turizma poštujući mere zaštite od pandemije u obe države,
kao i da će razmenjivati informacije u vezi sa procesom imunizacije i razvojem epidemiološke situacije i u skladu sa tim predlagati rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar