Foto:Shutterstock/photosmatic

Ministarstvo turizma Grčke počinje pojedinačne kontakte s raznim zemljama radi probnog otvaranja turizma, piše danas ekonomski sajt moneyreview.gr povodom dolaska ministra Harisa Teoharisa Srbiju, prvu stanicu te njegove turneje.

„Naša poseta Srbiji deo je plana Ministarstva za otvaranje grčkog turizma, dajući poseban naglasak, u prvoj fazi, privlačenju posetilaca iz balkanskih zemalja“, rekao je ministar pred put.

„Pre pandemije, više od milion državljana Srbije je svake godine biralo našu zemlju za odmor. Naš cilj za 2021. je da olakšamo što je moguće veći protok turista iz Srbije“, dodao je Teoharis.

Povezane vesti:

Pred odlazak u Beograd, Teoharis je nagovestio obnavljanje turizma pre ranije zakazanog datuma, 14. maja:

„Ako sve bude dobro na ‘frontu’ kovida-19, Grčka će i ranije, već s prvim nagoveštajem poboljšanja, moći da dočekuje turiste.“

Ministarstvo turizma već pregovara o postepenoj liberalizaciji putovanja iz EU, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nedavno je grčka Služba civilne zaštite najavila otvaranje granice za izraelske putnike, pod uslovom da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili negativan test na korona virus.

Grčka turistička organizacija (EOT) je potvrdila da su u toku bilateralni razgovori s raznim zemljama da bi se turizam „otvorio na pilot osnovi čak i u aprilu“, prenosi sajt.

Prošle godine u Grčkoj se prepolovio broj stranih turista – došlo ih je samo 7,5 miliona, a sada postoji nada da će se već ove godine taj broj udvostručiti na 15 miliona, kako je bilo 2019, zaključuje sajt moneyreview.gr.

U Beogradu je danas najavljeno da bi Teoharis trebalo da u ponedeljak razgovara s ministarkom trgovine i turizma Srbije Tatjanom Matić, s kojom će potpisati Zajedničku izjavu o saradnji ministarstava tokom i posle pandemije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar