Naim Leo Beširi
Naim Leo Beširi; Foto: Printscreen Nova S

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, je gostujući u programu "Probudi se" govorio o tome kakve vesti, očekivanja i opomene je doneo izveštaj Evropske komisije. Ispostavilo se da ocena 3,03 nije dobra, pa čak ni "prolazna" kao što bi nekom mogla da zazvuči.

„To je jedna blaga ocena, potrebno je da u tih 35 poglavlja i političkim i evropskim kriterijumima Srbija dobije peticu kako bi postala članica Evropske unije. Ako vi imate prosečnu ocenu tri, to znači da u određenim delovima imate jedan, što znači da će zaista biti potrebno da uložite ekstremno velike napore da biste se našli među razvijenim zemljama sveta“, objasnio je Beširi.

Istakao je da je diplomatski jezik drugačiji, te tako izraz „postoji određeni napredak“ uopšte znači pohvalu.

Pročitajte još:

„To znači uradili ste nešto, ali videćemo kako će to da izgleda pošto niste baš kredibilni partner da ćete sve to da sprovedete do kraja… U diplomatskom jeziku kad izrazite zabrinutost, kao što se tri godine kasni s reformom ustava u delu koji treba da reguliše nezavisnost sudstva, to je maksimum što možete da kažete. To znači dovedite se u red što je pre moguće, nećemo da pričamo s vama dok to ne rešite. Nažalost, u tih 37 tačaka i 35 poglavlja ta reč se mnogo često pominje, a mora da se zameni u ‘primenjene su sve reforme’. Mi tu formulaciju nemamo ni u jednom delu „, istakao je Beširi.

Procena je po izveštaju, da će Srbija biti spremna za EU tek za 65 godina.

„Šezdeset pet deluje vrlo optimistično  ukoliko se nastavi u ovom maniru. Premijerka Brnabić i njena vlada je najgore prošla kad je u pitanju reforma svih delova društva koji vode Srbiju u EU. Nijedan premijer, a od demokratskih promena imali smo osam vlada, nije toliko lošeg uradio za Srbiju kada je u pitanju reforma koja vodi u EU“, smatra Beširi.

Kako kaže, „nema naznaka ni da će nova vlada Ane Brnabić bilo šta  uraditi“.

Celo gostovanje pogledajte na TV Nova S. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare