Foto: Printscreen/ N1

Država i dalje, gotovo svakodnevno, avionima dovozi srpske državljane koji su ostali zarobljeni širom sveta. Međutim, oni koji su i dalje zarobljeni u Dubaiju, Indiji i Italiji, kažu da ne dobijaju nikakve informacije iz ambasada kada će i kako moći da se vrate.

Poručuju da svakodnevno apeluju na državu da im omogući povratak. A da li će do toga doći, za sada je nepoznato, jer iz Ministarstva spoljnih poslova na ta pitanja N1 nisu odgovorili.

Iako su stotine hiljada građana Srbije, koji su zbog pandemije kornavirusa bili zarobljeni širom sveta, uspeli da se vrate u zemlju, i dalje ima onih kojima to ne polazi za rukom. Državljani koji se nalaze u Italiji kažu da nedeljama ne dobijaju odgovor iz ambasade, da li će im i kada biti omogućen povratak.

„Ja bih ovim putem da apelujem našoj Vladi da pomogne našim građanima, našim Srbima u Italiji da nam obezbede sigurno vraćanje kući, kao što su se slali avioni u druge zemlje i isto tako bih apelovala da dobijemo pravu informaciju i kada ćemo se vratiti kućama“, kaže Ivana Šljivar, studentkinja u Milanu.

A da li će uspeti da se vrate, pitanje je koje danima muči i srpske državljane koji se nalaze u Dubaiju i Indiji.

„Ambasada nam je poručila da je bolje da se ukrcamo na čarter letove, jer su šanse da nas Srbija evakuiše nula posto, mi se zaista nalazimo u ozbiljnoj situaciji i ne znamo kako ćemo otići kući, ne znamo ni kakvo će stanje dalje biti ovde“, kazala je Nikoleta Simić, srpska državljanka u Indiji.

„Javljam se ponovo iz Dubaija, još uvek sam ovde kao i mnogu drugi, nemamo nikakvu konkretnu informaciju za naš povratak u Srbiju, nadam se da će se uskoro setiti nas turista koji smo ovde zaglavljeni i čekamo“, izjavila je Mila Đeković iz Dubaija.

Do kada će građani još da čekaju, ne zna se. Jer iz Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili za N1 da li će evakuacija državnim avionima biti obezbeđena. Za to vreme, predsednik Aleksandar Vučić poručuje da Srbija uspeva da se bori protiv zaraze, iako je, kaže, dozvolila povratak građana u zemlju.

„Posebno imajući u vidu činjenicu da je dobila 400 hiljada iz inostranstva, od kojih računajte, između 24 i 32 hiljade, a onima koji ne razumeju, mi nismo bili u stanju da testiramo 400 hiljada ljudi, mi imamo provereno zaraženih 1624, a koliko je stvarno, to nema nikakve sumnje da je to veći broj“, kazao je Vučić.

Povratak u Srbiju čekaju i građani koji se nalaze u Americi, Lisabonu, Filipinima i na Tajlandu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram