Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je policija po naredbi Višeg suda u Negotinu sinoć izvršila pretres stana aktiviste Mladena Vladića, nevenčanog supruga Irene Barbulović, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje da je zapalio kinesku radnu mašinu na planini Starica.

„Policija u stanu nije pronašla njenog nevenčanog supruga, a pretres je izvršen u skladu sa zakonskim propisima i procedurama, uz prisustvo svedoka, koje je ona pozvala, a u naredbi suda je naglašeno da se pretres može izvršiti i noću“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se dalje navodi, Ireni Barbulović uručen je nalog za pretres, koji je ona nakon konsultacije sa advokatom potpisala, a policijski službenici tokom polusatnog pretresa „postupali su profesionalno uz puno uvažavanje činjenice da su u stanu prisutna i deca“.

„Naglašavamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom radu postupa isključivo u skladu sa zakonom, po nalogu nadležnih tužilaštava i naredbi suda, pa i ovaj slučaj, ma koliko to pojedinci želeli da predstave drugačije, nije izuzetak. Policija ne ‘upada’ u stanove, već po nalogu suda obavlja pretres, a ulični rečnik kojim se služi Aleksandar Jovanović Ćuta, pritom iznoseći u javnost laži, navodi nas na pitanje da li ovakvim izjavama upravo on podržava nasilje i vršenje krivičnih dela svojih aktivista i smatra da policija treba da ostane nema na kršenje zakona, uništavanje tuđe imovine, a nasilje i počinioce krivičnih dela abolira od odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

U nastavku ovog saopštenja, iz MUP-a navode, kako bi „izgleda da bi upravo Jovanović voleo da policija postupa isključivo po njegovim nalozima i u skladu sa njegovim uverenjima.“

„Napad aktivista na radnika kineske kompanije i oštećenje njene imovine je svakako krivično delo, ali za Ćutu i nedozvoljene radnje, ukoliko služe za njegove ciljeve, očigledno ne treba da budu na udaru zakona“, došli su do zaključka pripadnici Ministarstva.

Oni podsećaju da je „policija brzo nakon događaja rasvetlila napad na kineskog radnika u incidentu u kojem je oštećena i mašina kineske kompanije ‘Jinshan construction’ uhapsila zasad pet počinilaca, a prilikom pretresa kod njih pronašla bejzbol palicu, metalnu šipku, radio-stanice, fantomku, repliku pištolja i manju količinu narkotika“.

„U Republici Srbiji policija radi u skladu sa zakonom i brine o bezbednosti svih građana i imovine na njenoj teritoriji i tako će i ostati“, zaključili su.

Podsećamo, u prethodnih nekoliko dana, više aktivista je pretresano i privedeno. Ipak, suprotno saopštenju, Irena Barbulović rekla je za Nova.rs da je  nalog za pretres stana njenog supruga donet zbog sumnje da je izvršio krivično delo „izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti“.

BONUS VIDEO Aktivistkinje: Buran susret sa ministarkom, i dalje nejasna sudbina Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar