Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Slika grafitom oskrnavljenog spomenika na Zlatiboru, na kome je ispisano “10.908 NI METAR MANJE”, u šta se reporter Nove.rs uverio na licu mesta, bila je povod da više informacija potražimo od institucija koje se bave očuvanjem i zaštitom kulturno istorijskih spomenika ali i organe javnog reda. Zaprepašćujući podatak je da o ovom slučaju nisu obavešteni te da su informaciju dobili posle vesti koju je objavio naš portal.

Meštani Zlatibora, od kojih smo dobili ovo saznanje, grafit su videli pre petnaestak dana da bi smo došli do tvrdnji da je on nastao još početkom oktobra. Prvu informaciju smo potražili u Narodnom muzeju Užice, i pitali da li je njih neko obavestio o grafitom narušenom spomeniku? Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović nam je rekla da je to saznala putem medija koji je preneo vest Nove.rs. Zvanična informacija, nije upućena ovoj ustanovi, što ne znači, kako je rekla, da neko nije direktno obavestio Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu.

U Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, koji smo zatim pozvali, kažu da takođe nisu obavešteni o ovom slučaju skrnavljenja kulturno istorijskog spomenika na Zlatiboru i da ih niko od lokalnih organa valasti niti policije nije obavestio. Zavod je od novinara Nova.rs juče prvi put obavešten o ovom slučaju. Danas smo razgovarali sa direktorkom ove ustanove Katarinom Grujović Brković.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Do nas nije stigla nikakva informacija. Zavod je prvi put obavešten juče od vas i ja ću poslati koleginicu da napravi fotografiju i vidi o čemu se radi. Sa tim ćemo se obratiti opštini odnosno Komunalnoj inspekciji koja je zadužena da donese rešenje o uklanjanj grafita ali uz našu saglasnost i odobrenje uslova pod kojima će se to uraditi, jer je u pitanju zaštićen spomenik kulture. Jedan dopis ćemo uputiti i užičkom tužilaštvu, da istraži i sprovede postupke jer mi možemo samo da podnesemo prijavu protiv NN
lica. Očekivano je da nas neko iz lokalne samouprave ili Komunalne milicije obavesti o tome, ali mi reagujemo i kada informaciju dobijemo od građana ili bilo kog lica, kao što je to slučaj sada kada ste nas vi informisali”, rekla je za Nova.rs direktorka Katarina Grujović Brković.

Od Komunalne milicije u Čajetini direktno nismo uspeli da dobijemo informaciju da li su evidentirali ovaj slučaj i preduzeli bilo kakve korake. Pozvali smo juče i Policijsku stanicu Zlatibor. Dežurni u policajac nam je rekao da prijava po ovom delu u policijskoj stanici ne postoji pa su informaciju koju su dobili od nas zaveli kao zvaničnu radi dalje procedure.

Prema nezvaničnim informacijama Nova.rs danas saznaje da je grafit nastao još 2.oktobra a Komunalna milicija u Čajetini za to saznala tek 25. Lokalno komunalno preduzeće, sa zahtevom da uklone grafit, obavestili su tek pre nekoliko dana.

“Nama je pre 3-4 dana stigao mejl od Komunalne milicije da treba da uklonimo taj grafit. Mi smo pokušali nekim maramicama za skidanje farbe to da uklonimo ali na taj način je to nemoguće uraditi. Pronašli smo konzervatora restauratora sa licencom da to uradi, verovatno će doći prekosutra”, kazao je za Nova.rs direktr KJP Zlatibor Srđan Pantović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zašto se čekalo, ako su informacije tačne da je Komunalna milicija obaveštena pre skoro mesec dana, da se preduzme bilo šta po ovom pitanju i zašto Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo, nije obavešten od strane Komunalne milicije, nismo uspeli da saznamo. Nadležni rukovodilac ove službe, jedini ovlašćen da sa nama razgovara, kako su nam rekli, danas ne radi. Ono što takođe ostaje nejasno jeste naobaveštenost Komunalne milicije ali i ostalih javnih službi, da u slučaju skrnavljenja spomenika kulture o tome treba da obaveste Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu kao i da nikakve radove ne mogu preduzimati bez saglasnosti nadležnog zavoda.

Poruka sadržine “10.908 NI METAR MANJE”, koja je ispisana na spomeniku, pre tri godine poslata je i sa tribina Zvezdinih navijača, na utakmici sa Spartaksom iz Letonije. Broj 10.908 u kilometrima kvadratnim predstavlja površinu Kosova i Metohije. Bez obzira na konotaciju poruke, koja nije tema, činjenica je da ni jednom grafitu, bez obzira na njegovu sadržinu, nije mesto na kulturno istorijskim spomenicima te da je nereagovanje, njihovo neuklanjanje i nesankcionisanje počinilaca, pre svega svojevrsna podrška vandalskom ponašanju.

Poruka se svakodnevno šalje i hiljadama turista koji, tokom boravka na Zlatiboru, pešače najpoznatijom šetačkom stazom do Spomenika, pored koga se neizostavno fotografišu.
Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru, je mesto gde su nemački vojnici 1941.godine, tokom napada na Užičku republiku, zatečene ranjene i nenaoružane partizane, gazili tenkovima i pucali na njih.

Na tom mestu sagrađena je kosturnica u koju su smešteni posmrtni ostaci oko 100 partizana. Iznad kosturnice, 1961. Postavljena je spomen ploča a 1967.godine podignut monumentalni obelisk čiji su autori arhitekte Jovanka Jeftanović i vajarka Ana Bešlić.

Bonus video: Na mural Ratku Mladiću bačena bela boja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar