Foto: Evropa Nostra Srbija

Šabački Dom vojske, kao kulturno-istorijsko nasleđe, našao se u užem izboru “7 najugroženijih u Evropi” kojima je potrebno očuvanje. Listu od 11 ugroženih evropskih spomenika kulturnog i prirodnog nasleđa zajednički su napravile, međunarodna organizacija civilnog društva “Evropa Nostra” i Evropska investiciona banka (EIB). Dom Vojske u Šapcu jedini je spomenik iz Srbije koji se našao na listi, a kako je istaknuto u saopštenju organizatora akcije, ovoj građevini, koja je spoj zapadnoevropskih uticaja i karakteristične jugoslovenske arhitekture, najveća pretnja bi bila prelazak u privatne ruke i izgradnja drugog objekta na tom mestu.

Očuvanje i obnova kulturno istrorijskih, kao i spomenika prirode, osnovni je prioritet organizacije “Evropa Nostra”, civilnog društva koje je posvećeno kulturnom i prirodnom nasleđu.

U užem izboru od 11 evropskih devastiranih spomenika, našao se Dom JNA u Šapcu, kao objekat koji je od šireg značaja za lokalnu, ali i evropsku zajednicu.

Foto: Shutterstock/marlimarli

“Evropa Nostra Srbija”, koja je i kandidovala šabački Dom Vojske da se sačuva u svom izvornom obliku, saopštila je da tom objektu “najveća pretnja dolazi od ljudi”, odnosno da Dom padne u privatne ruke.

“U slučaju privatnog vlasništva, postoji opasnost da će napori za očuvanje biti zanemareni i da će lokacija biti iskorišćena kako bi se izgradio drugi objekat, komercijalne ili stambene namene, što bi dovelo do nepopravljivog gubitka za kulturnu istoriju Šapca”, saopštili su iz Evropa Nostra Srbija.

Oni su podsetili da je Dom Vojske, koji je izgrađen početkom 60-tih godina prošlog veka, decenijama funkcionisao kao “društveni i kulturni centar” i da je, kako su naveli, bio mesto raznovrsnih događaja i aktivnosti sa ciljem podsticanja kreativnosti i kulturne razmene, uključujući koncerte, bioskopske projekcije, izložbe i javne diskusije.

Značaj Doma vojske u Šapcu

Šabački Dom vojske je u užem izboru na listi “7 najugroženijih za 2024. godinu”, jer, kako su naveli organizatori ove akcije za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa, predstavlja “modernističko remek delo”.

“Dom predstavlja evoluciju arhitektonskog stila posleratnog perioda, odražavajući ekonomski napredak i procvat društvenog života epohe. Kao jedan od primera arhitektonske i kulturne simbioze 20. veka, Dom JNA u Šapcu sjedinjuje zapadnoevropske uticaje u specifičnom jugoslovenskom kontekstu. Aktuelni napori su da se objekat zaštiti i obnovi u skladu sa širim evropskim inicijativama, posvećenim očuvanju kulturne baštine i podsticanju međukulturnog razumevanja. Očuvanje Doma prevazilazi obavezu prema lokalnoj zajednici – ono predstavlja posvećenost očuvanju raznovrsne kulturne baštine Evrope i negovanje naše zajedničke istorije”, saopštili su iz organizacije “Evropa Nostra”.

Između ostalog, dodali su i da sprovedene ankete ukazuju na snažan interes zajednice za očuvanje ovog značajnog mesta, kao i na emocionalnu vezanost za objekat, koju dele generacije građana.

Čiji je sada Dom Vojske?

Nekadašnje kultno mesto društvenog života u Šapcu, danas je u vlasništvu lokalne vlasti, koja je Dom Vojske otkupila 2008. godine za 57,8 miliona dinara.

Objekat je, kako su pre nekoliko godina pisali mediji, devastiran spolja i iznutra i “stoji kao uklet” na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija.

Zbog stanja u kome se našao, šabački Dom vojske se opisuje i kao “žrtva decenijske nedomunice lokalne vlasti”, koja ne zna šta da uradi s njim. Postojale su opcije da se sruši, da se rekonstruiše, ili da bude ponuđen na prodaju.

Ništa od toga nije realizovano, a Dom i dalje propada.

Izvršni predsednik Evropa Nostre, prof. dr Herman Parcinger, izjavio je da su odabrana mesta nasleđa, među kojima je i šabački Dom JNA, ugrožena i devastirana neodgovarajućim intervencijama, razornim uticajem prirodnih katastrofa, nebrigom ili nedostatkom finansiranja.

Foto: Promo/Evropa Nostra

Ukazao je da stavljanjem takvih objekata na listu žele da prenesu poruku solidarnosti i podrške aktivistima i lokalnim zajednicama koji su duboko posvećeni očuvanju ovih mesta.

Ko je sve na listi najugroženijih za 2024?

U užem izboru našlo se 11 objekata i spomenika prirode iz Francuske, Italije, Belgije, Grčke, Turske, Jermenije i Albanije. Šabački Dom JNA je jedini kandidat iz Srbije.

Savetodavni panel programa “Sedam najugroženijih” istakao je da svi objekti koji su se našli na listi treba da budu obnovljeni i stavljeni u funkciju društvenog i kulturnog centra za buduće generacije.

Foto: Evropa Nostra Srbija

Od 11 građevinskih i prirodnih spomenika biće izabrano sedam najugroženijih za 2024. godinu, a konačna lista biće objavljena u aprilu ove godine.

BONUS VIDEO: Medenica: Obavezni vojni rok – čist marketing da se prikrije da Kosovo priznajemo korak po korak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar