Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U većini škola u Srbiji nastava se odvija redovno. Ipak, korona produžava spisak opština koje su zbog rasta broja zaraženih morale da organizuju kombinovani model nastave. Trenutno je 17 takvih opština, a na samom početku ih je bilo 15. Tu su i dve opštine u kojima srednjoškolci nastavu u potpunosti pohađaju onlajn.

U dve opštine je došlo do promene modela u odnosu na 1. septembar – odnosno kombinovane nastave.

Minsitarstvo prosvete je na sajtu navelo da se na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, drugi model nastave od 6. septembra primenjuje i u srednjim školama na teritoriji Kragujevca i opštine Veliko Gradište.

U režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica za koje je odluka doneta još prošle nedelje.

To su: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Takođe na snazi ostaje odluka o primeni trećeg modela, odnosno onlajn nastave u svim srednjim školama u opštini Tutin i osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

Semafor model

Redovna nastava održava se u „zelenim“ školama, gde broj zaraženih mora biti manji od 5 odsto.  Svi učenici će u školi biti istovremeno, sedeće zajedno i nositi maske samo dok odgovaraju, dok vakcinisani nastavnici neće morati da nose masku.

Ukoliko broj zaraženih pređe 5 odsto, škola prelazi u „žutu“ zonu i tada se ide po kombinovanom modelu od prošle godine. Razlika u odnosu na prethodnu jeste što će se smena ove godine vršiti na dnevnom, ne na nedeljnom nivou.

Ukoliko broj zaraženih pređe 15 odsto, škola prelazi u crvenu zonu, a đaci pohađaju onlajn nastavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar