Deca sa zastitnim maskama idu u skolu
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas da je na osnovu uputstava Ministarstva prosvete nemoguće organizovati nastavu za 1. septembar. Zvonimir Jović iz Unije sindikata objašnjava za Nova.rs da problem stvara činjenica da mnogi nastavnici rade u dve ili više škola, i da su učionice u većini škola manjih dimenzija od propisanih.

„Ideja Ministarstva jeste da se nastava sprovodi u dve ili više škola po sistemu da jedan nastavnik radi u jednoj školi tri dana, u drugoj dva dana. Ministarstvo je ranije dalo uputstvo da ne može da se izvodi nastava u bloku, što je prošireno na to da dete ne može da ima dva časa srpskog ili matematike u toku jednog dana“, kaže Jović za Nova.rs.

„Nastavnici koji rade u više škola trče od jedne do druge da bi održali čas u jednom, pa u drugom odeljenju i tako redom koliko je norma. I do sada je to bilo teško izvodljivo, a sada će sa pomenutim ograničenjima tek biti nemoguće“, napominje Jović.

Zvonimir Jović
Foto: N1

Još veći problem, kako kaže, nastaje kod nastavnika koji istovremeno predaju i osnovinim i u srednjim školama, jer je za niže razrede osnovih škola predviđeno da svu nastavu prate u školama.

„Onaj ko pravi raspored to ne može da uklopi“, naglašava on.

Napominje da je nemoguće obezbediti propisanu kvadraturu učionice od 64 kvadrata.

„Naše učionice su rađene u veličinama od 50 do 60 kvadrata“, kaže on.

Povezane vesti:

Dodaje i da postoje ideje da se nastava održava u svečanim salama ili salama za fizičko, što smatra apsurdnim.

„Skrenuli smo pažnju na to da je to nemoguće iskontrolisati kada ne postoji dovoljan broj kabineta i u učinica odgovarajuće veličine“, tvrdi on.

Napominje da se nije mislilo ni na decu sa posebnim potrebama, kojima je problem da nose maske.

Podseća i da Ministarstvo sve vreme nema sluha za zahtev sindikata da ugrožene kategorije nastavnika i učenika nastavu treba da prate isključivo onlajn.

„Neko ko ima pritisak, dijabetes ili neku težu bolest ne bi smeo da dolazi u učionicu i rizikuje“, naglašava Jović.

U četvrtak je održan sastanak ministra prosvete Mladena Šarčevića sa reprezentativnim sindikatima, nakon koga je Šarčević saopštio da „nije bilo nekih pitanja za koje nismo mogli da nađemo zajednički jezik“. Sa druge strane, iz Unija sidikata prosvetnih radnika tvrde da su se sa Šarčevićem “složili samo da se ne slažu”.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram