Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje povodom današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, na kome je Joanikije Mićović izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog. U saopštenju SPC navodi se da nova vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše dugo najavljivani Temeljni ugovor.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za Mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je dosadašnji Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović); za Episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), za Episkopa valjevskog dosadašnji vikarni Episkop mohački Isihije (Rogić). Za vikarne episkope Patrijarha srpskog izabrani su: jeromonah Jerotej (Petrović), sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom Episkop toplički; jeromonah Sava (Bundalo), sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu, sa titulom Episkop marčanski; i arhimandrit Justin (Jeremić), sa titulom Episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin (Grabež), izabran je za vikara Episkopa bačkog sa titulom Episkop mohački, a za vikara Episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan (Stanojević), sa titulom Episkop humski“, navodi se u saopštenju SPC.

Danas je izabran i novi Sinod, u kome je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog Patrijarha srpskog Porfirija, episkopi sremski  Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

U saopštenju se navodi i da je Sabor sa dužnom pažnjom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve.

Navode se izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i Crnoj Gori.

„Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore, čime je Srpska Pravoslavna Crkva diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori“.

Podsetimo, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pre dva dana došao je u Beograd, ali tom prilikom Temeljni ugovor nije potpisan.

On je, potom, izjavio kako želi da se ugovor potpiše u Crnoj Gori, i to 30. oktobra – kada je godišnjica smrti blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar