Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Joanikije Mićović izabran je danas za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a izvor portala Nova.rs iz Patrijaršije kaže da su dvojica episkopa bila protiv postavljanja dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog za naslednika mitropolita Amfilohija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema rečima našeg izvora, Joanikije je izabran aklamacijom, odnosno nije bilo procesa glasanja. Mitropolit crnogorsko-primorski izabran je na izričitu želju i predlog patrijarha Porfirija.

Ipak, dvojica episkopa se nisu složila sa željom patrijarha, pa su tražili da Sabor glasa.

Kako Nova.rs saznaje, u pitanju su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop kruševački David. Njihov predlog je odbijen, te je Joanikije Mićović postao mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Fotije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Kada je reč o nasledniku samog Joanikija, velika borba odvijala se na Svetom Arhijerejskom Saboru SPC.

Naime, pomenuti episkop Fotije predložio je vladiku Stefana Šarića za novog episkopa budimljansko-nikšićkog. Stefan Šarić je bio vikarni vladika blaženopočivšeg partijarha Irineja, a postoje navodi da je blizak vladajućoj partiji u Srbiji.

Vladika Stefan je ubedljivo pobedio u prvom krugu glasanja, gde su mu konkurencija bili vladika Metodije, ali i episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo Bojović.

Vladika Stefan Šarić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je završen prvi krug, episkop Kirilo je ispao iz trke, a vikarni episkop Metodije je pobedio Stefana Šarića sa tesnom razlikom.

Vladika dioklijski Metodije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako navodi naš izvor iz Patrijaršije, učesnici Sabora su bili iznenađeni predlogom vladike Fotija da Stefan Šarić bude na čelu eparhije budimljansko-nikšićke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar