Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Društvo 29. maj. 202118:05 > 18:14
Podeli:
Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Sabor SPC izabrao je danas vladiku Joanikija za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, javlja Tanjug.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izabrao je danas Sinod, najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije. Sinod SPC će, pored njega, činiti i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, episkop kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Na današnjem zasedanju očekuje se imenovanje još dva episkopa koji će voditi valjevsku i zagrebačko-ljubljansku eparhiju.

Sabor je počeo 25. maja, a jedna od glavnih tema bila je izbor mitropolita crnogorsko – primorskog. Kako je ranije pisao portal Nova.rs, Joanikije je bio glavni kandidat za novog mitropolita, obzirom na njegovu reputaciju među narodom u Crnoj Gori, a i patrijarh Porfirije je bio izuzento blakonaklon prema ovoj ideji.

„Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori“, naveo je naš sagovornik iz Patrijaršije.

Episkop budimljansko nikšićki i dosadašnji administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

„Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje“, rekao je Joanikije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar