Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski Foto:N1

Nakon skoro tri nedelje od predloga rang-liste za kupovinu socijalnih stanova u Majakovskog, izašla je i konačna lista na sajtu Grada i na kojoj je potvrđeno da dvosobani gradski stan po ceni manjoj od tržišne kupuje zet gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Vest da je Vedran Ivanović, zet gradonačenice Niša i pomoćnik direktora Apoteka Niš, na listi za stanove koje je gradilo gradsko preduzeće Gradska stambena agencija i koja je objavljena na gradskom sajtu, uzburkala je nedavno javnost Niša, a lista onih kojima je odobrena kupovina je sada i konačna, pišu Južne vesti.

Stan ide Ivanoviću, koji je od 270 građana Niša, koji su se javili na konkurs, dospeo na visoko 24. mesto.

Tako će se i ćerka gradonačelnice Niša i zvanično useliti u dvosoban stan koji se prodaje po ceni kvadrata koja je manje od tržišne.

Na konačnoj listi za kupovinu takozvanih socijalnih stanova u Duvaništu, osim zeta gradonačelnice Niša, nalazi se i funkcioner Srpske napredne stranke i odbornik Uroš Radulović, koji kupuje dvoiposoban stan.

Podsetimo, iako su od same izgradnje stanovi nosili neformalni prefiks “socijalni”, a tako ih je zvala Sotirovski i pozivala Nišlije da se prijave, njena prva reakcija na rang-listu na kojoj je i njen zet bila je da stanovi nisu socijalne kategorije, već su građeni kao podrška stanovanju. U gradskim dokumentima i planovima oni jesu za socijalno stanovanje, a tako je pojašnjeno i u priručniku Stalne konferencija gradova i opština – socijalni stanovi su podrška stanovanju za one koji nisu u mogućnosti da plate punu tržišnu vrednost nekretnine.

Zato što je njen zet na listi, gradonačelnca je, kako je rekla, pitala Agenciju za sprečavanje korupcije da li je u sukobu interesa, ali nije precizirala da li je pitala pre ili posle objavljivanja konkursa.

Vest da je zet na preliminarnoj listi izazvala je različite reakcije u javnosti, a reagovala je i opozicija.

Mogućnost da stranački kadrovi, direktori i rođaci funkcionera u Nišu kupuju stanove po nižoj ceni, pokušala je da opravda i Gradska stambena agencija, pa navela da su socijalni stanovi deljeni po pravilniku i da su proveravani i prihodi.

BONUS VIDEO: Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar