“Deponija” smeća na prostoru koji deli nedovršenu Drugu kulu, tačnije Polikliniku Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) i zgradu porodilišta u GAK Višegradska, dovoljno govori o radovima na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji, koji mesecima stoje. Naime, i ono što je završeno na Prvoj kuli propada. Pacijenti se žale da u toaletima nedostaje sapuna i ubrusa ili su pod ključem zbog kvara. Istovremeno dok se čeka završetak radova na Drugoj kuli pojedine klinike, poput kardiološke i endokrinološke su na privremenom lokacijama. Pacijentima i mnogim lekarima je potrebna mapa krenu u potragu za potrebnom bolnicom.

U reči pacijenata, naših čitalaca, uverili smo se kada smo obišli novu zgradu UKCS. U Urgentnom centru, koji je prvi kompletno preseljen u još uvek delimično završenu Prvu kulu, nije bilo gužve, ali su se građani koje smo zatekli žalili da ipak čekaju dva, tri i više sati na pregled, jer, kako kažu, nema specijalista.

Foto: Nova.rs

Toaleti u kvaru i bez sapuna

Tokom višesatnog čekanja, mnogi su išli po nekoliko puta do toalete, ali bezuspešno.  Od tri mokra čvora za pacijente u prizemlju, dva su pod ključem.

“U kvaru su, idite u onaj za osoblje”, rekla nam je medicinska sestra u prolazu.

Foto: Nova.rs

Tokom obilaska našli smo jedan koji je otvoren. U njemu međutim nema sapuna za pranje ruku. I dok u jednoj kabini ima toalet papira, u drugoj je ubrus na kanti za smeće u ćošku, pa ko želi, može da se posluži.

Foto: Nova.rs

Na prvi pogled, unutrašnjost završenog dela nove zgrade izgleda besprekorno, a ipak puno je “rupa”. Oboleli satima čekaju lekare.

Pročitajte još:

“Sedim već dva sata, čekam kardiologa internistu, ali nikako da me prozovu, za svo ovo vreme nisam videla da je jedan lekar ušao u ambulantu, a nema nas mnogo koji čekamo, jedva 10 ljudi. Ne razumema šta rade i zašto im ovoliko treba, ako su raspoređeni da u ovoj smeni rade ambulantne preglede”, ljutito priča Simonida Popović, koja je na pregled došla iz Lazarevca.

Foto: Nova.rs

Niko ne zna gde je koja klinika

Spolja, Prva kula koja je do pola završena, izgleda kao iz futurističkog filma. Ipak, zbog odlaganja radova, većina klinika je i dalje na čekanju za useljenje.

“Endokrinologija vam je unutra, ali ne sve, neki pregledi se obavljaju u staroj zgradi, gore uz ulicu”, odgovorila nam je doktorka, koju smo zamolili za putokaz do endokrinološke klinike.

Foto: Nova.rs

Kada smo njenu koleginicu pitali za kardiološku kliniku, objasnila nam je da je u novoj zgradi samo deo.

“U novoj, Prvoj kuli, je deo kardiologije, zapravo mislim da su samo ležeći pacijenti, a pregledi se obavljaju i dalje u zgradi starog Urgentnog centra, ne znam, proverite, zavisi šta i ko Vam treba”.

Takođe i endokrina hirurgija više od godinu dana čeka kompletno preseljenje u novu zgradu Prve ili u rekonstruisanu Drugu kulu, Polikliniku UKC Srbije. Neke od ovih bolnica su “razbijene”, podeljene, odnosno preseljene delimično u druge objekte, gde su lekari primorani da u skučenom prostoru zbrinjavaju obolele, dok kardiolozi delimično rade na endokrinologiji, a recimo dopler vena rade dermatologiji.

Foto: Nova.rs

Svi su raseljeni i ne zna se ko, šta i gde radi, tvrde lekari. To kako ih pronalaze pacijenti je posebno problematična priča.

„Na kožnom su nekim pacijentima radili dopler vena, oboleli ljudi ne znaju gde da idu na gastroskopiju, sve je izmešano. Ne umemo ni mi da im objasnimo, jer ne znamo. Doktora za kateterizaciju nigde nema. Pacijenti uspevaju da nas nađu po imenu, ali kad nekome napišem da se javi recimo doktoru iz dnevne bolnice, žale se da tamo nikad nikoga nema”, objašnjava za Nova.rs doktorka sa endokrinologije.

Foto: Nova.rs

Pacijenti su u totalnoj konfuziji kada krenu u potragu za klinikama, koje je odavno trebalo da budu preseljene. Nema nikakvih naznaka kada će biti završena rekonstrukcija Druge kule. Majstora u toj  zgradi nema mesecima.

Skele, kranovi, malter… A gde su radnici?

“Pitaj Boga kada će početi radovi”, dobacuje jedan od radnika, na skeli Prve kule, na našu konstataciju da su se radovi jedva pomerili sa mesta.

Foto: Nova.rs

“Počeli smo tek nedavno da radimo na ovom delu zgrade, a nova, Druga kula čeka, ne znam kad ćemo stići do nje, to niko ne zna. Ono je ogroman prostor i treba mnogo vremena i para da se završi”, rekao nam je S. M.

Foto: Nova.rs

Skele, kranovi, cevi, malter, sve asocira na vredan rad koji se privodi kraju, ali radnika nema.

Nemar i zapuštenost doveli su i do zabrinjavajućeg gomilanja đubreta u podnožju Druge kule, UKC Srbije, na prostoru koji deli sa najvećim porodilištem u Srbiji, GAK Višegradska.

Foto: Nova.rs

Komunalni, medicinski i sve vrste otpada, talože se u “kanalu” pored “blistave” Druge kule Kliničkg centra, dovoljno duboko zavučeni da se sa ulice ne vide, pa se deponija na ovom mestu nesmetano širi i raste.

Foto: Nova.rs

Naime, Prva kula UKC Srbije, sa 86.000 kvadratnih metara, sa 825 kreveta i 34 operacione sale, delimično je otvorena u februaru 2022. godine, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. U ovu zgradu prvo je preseljen Urgentni centar, a potom i deo drugih klinika, čije zgrade sada služe za administraciju ili čekaju prenamenu.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, na otvaranju Prve kule, najavljeno je da će u najkraćem roku u novu zgradu biti preseljene kompletno Klinike za gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, endokrinologiju, kao i Odeljenje za fertilitet i Centar za transplantaciju, ali većina ovih službi je još na čekanju.

Foto: Nova.rs

Rekonstrukcija i dogradnja Druge kule – Poliklinike UKC Srbije u Beogradu, objekta sagrađenog tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, započeta je još 2018. godine. Prethodno je početak radova najavljivan još za maj 2016. godine, kada je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, istaknuto da je završena kompletna projektna dokumentacija za ovu zgradu.

Na naša pitanja o zastoju radova na kulama, iz UKC Srbije, ali ni iz Ministarstva zdravlja, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Endokrinologija Klinički Centar Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare