Okolina bivše Kovid bolnice u Batajnici konačno je dovedena u red. Nema više podivljalog korova, ambrozije, ptičijeg izmeta. Nakon teksta objavljenog na našem portalu, ali i kritika koje je uputila lično ministarka zdravlja Danice Grujičić, nakon što je u dvorištu bolnice zatekla zapuštene travnjake, prljavštinu i smeće, nadležne službe su konačno "probuđene". Kako tvrde naši izvori, ministarka se pri poslednjoj poseti ovoj ustanovi, "hvatala za glavu", na zadovoljstvo svih nas, to više neće morati da radi.

Iako zgrada još čeka prenamenu i od juna ove godine je pod ključem, okolina zahteva održavanje, pa je u poslednjih 10 dana imala nekoliko poseta iz JKP Gradska čistoća i Gradsko Zelenilo.

Ambrozija i korov u koje je zgrada obrasla i koji su pretili da probiju stakla prizemnih prozora, kao i ptičiji izmet po asfaltu, fasadi i prozorima, sada je uklonjen. Prema rečima naših izvora, pre nešto više od nedelju dana, u dvorište bolnice, stigao je kamion Gradske čistoće i sa šmrkom oprao pločnike i asfalt koji okružuje objekte ustanove, koji su prethodno bili zatrpani izmetom ptica, koje su svila gnezda na krovu i prozorima.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Opomena „probudila“ službe za održavanje čistoće

Kako bismo se uverili u novo ruho koje okružuje bolnicu, obišli smo ovu, naizgled napuštenu ustanovu, koja već tri meseca čeka prenamenu, a mesecima pre zatvaranja u njoj je od 1.000 kreveta bilo popunjeno samo 30. Na radost pre svega budućih pacijenata, ali i zaposlenih u ovoj zgradi, u Batajnici smo zatekli pokošenu travu i čiste pločnike i potvrdili da je naša, ali i ministarkina opomena, urodila plodom, pa je održavanje ponovo u toku.

U zgradi i oko nje, urađena je takođe kompletna deratizacija i dezinfekcija.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Naime i ljudi iz službe JKP Gradsko zelenilo, očigledno su se, nakon stroge kritike, setili da ova prazna, ali i dalje kompletno opremljena bolnica postoji, pa su zaposleni počupali korov i pokosili „džunglu“ koja je gotovo potpuno zaklonila pogled sa prozora.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Bili su iz Gradske čistoće i sve su oribali, čak su uradili i deratizaciju i dezinsekciju, a počupali su i onu travuljinu koje je bilo svuda. Ministarka je pre toga svratila da obiđe bolnicu i tada se hvatala za glavu kad je videla u kakvom stanju je okolina, pa sad bar glava više neće da je boli. Bolnica jeste prazna, oko nje je sve bilo zapušteno i delovala je kao napušteni objekat iako unutra i dalje stoji nova i skupocena oprema. Načelnik je redovno obilazi i to je sve zasad, ali očekujemo da kroz mesec dana bude useljena, samo još ne znamo ko će dobiti ključ“, priča izvor Nova.rs, koji je zamolio da ostane anoniman.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Bolnica pod ključem, a vredi više desetina miliona evra

Podsetimo, bivša Kovid bolnica u Batajnici je “na brzinu”, ali uz veliku pompu izgrađena u jeku pandemije, a otvorena 4. decembra 2020. godine, na prostoru od preko 14.000 kvadrata u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu, nadomak auto-puta.

Pročitajte još:

Sačinjena je od tri objekta, a koštala je, kako su pisali mediji, gotovo 43 miliona evra. U njenom sobama ima kapaciteta za oko 1.000 pacijenata, koji su lečeni uz pomoć najsavremenije medicinske opreme. Ovi skupoceni aparati, nažalost, već tri meseca skupljaju prašinu, nakon što su dve i po godine neprestano radili, a medicinsko osoblje zbrinulo gotovo 25.000 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ljude kojima je bio neophodan respirator i danonoćna nega, sve dok 11. juna 2023., bolnica nije trajno zatvorena.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U martu ove godine, dva meseca pre zatvaranja, tadašnja direktorka ove bolnice, specijalistkinja pulmologije dr Tatjana Adžić Vukičević, je u razgovoru za Nova.rs objasnila da može da isprazni ustanovu za pet do sedam dana, jer je još u to vreme bilo oko 30 pacijenata, a kapaciteta 1.000.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, nadležni ni tada nisu znali šta će sa ustanovom kada je zatvore ili im je bilo jasno da njihovi planovi i ideje ne bi naišli na odobrenje javnosti, pa se, s razlogom, odugovlačilo.

Neposredno pre zatvaranja, kako saznajemo, nadležni iz resornog ministarstva, popisali su svu skupocenu opremu, koja do danas stoji neupotrebljiva.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ova zgrada je nova, prostrana, opremljena, praktična i dovoljno velika da primi možda i dve različite klinike, a ima parking sa 700 mesta, što je veoma važno za zdravstvenu ustanovu”, rekla nam je tada bivša direktorka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedini u regionu nemamo palijativnu kliniku

U međuvremenu je ministarka zdravlja Danica Grujičić, po ko zna koji put, naglasila da je zgrada porodilišta GAK “Narodni front“, neuslovna i da mora pod hitno da se seli. Takođe, početkom avgusta ove godine, zatvorena je Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj 2, zbog loših uslova. Ni za jednu od ovih ustanova, izgleda, onolika Batajnica nije adekvatna. A Srbija, koja je u samom vrhu liste sa najviše umrlih od onkoloških i kardiovaskularnih oboljenja, jedina u Evropi nema kliniku za palijativno lečenje, što je jedno od rešenja ministarstva za ovu zgradu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, izjavio je 14. avgusta ove godine, da je plan da Kovid bolnica u Batajnici, poput novosadske, posluži upravo za palijativno zbrinjavanje, ali i za dijalizu. On je tada u razgovoru za RTS izrazio očekivanje da bi do toga, u Batajnici, moglo da dođe tek za dva do tri meseca, dakle najkasnije do sredine novembra.

Koliko će higijena okoline bivše Kovid bolnice u Batajnici potrajati, ostaje da vidimo. Da li će nadležni dozvoliti da se prljavština i korov ponovo pobune i „osvoje“ ovu zdravstvenu ustanovu, ili će pojedine klinike, koje vape za prostorom, a u Srbiji ih ima i više nego dovoljno, konačno u ovoj zgradi dobiti svoje mesto.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare