Ivanka Popović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rektorka Ivanka Popović nije dobila priliku da u drugom mandatu nastavi započete procese ojačavanja autonomije Beogradskog univerziteta. Štaviše, čini se da su je upravo koraci napravljeni u tom pravcu i koštali reizbora - naročito podrška studentima i uskraćivanje podrške plagijatoru Siniši Malom, trenutno zaposlenom na mestu ministra finansija u Vladi Srbije.

Nažalost, u drugi plan pašće sistemski rezovi koje je rektorka činila, kao i članstvo u Evropskoj asocijaciji univerziteta. Mandat će se svesti na borbu za autonomiju BU, koju je sama Popović jasno sažela u razgovoru za Nova.rs, neposredno pre izbora:

“Ja to govorim od početka svog mandata za sve situacije u kojima se našao Univerzitet u Beogradu – da je najvažnija stvar da institucija sama i samostalno rešava svoje izazove i stojim iza toga da je to i dalje najvažnija stvar.  To je nešto što čini suštinu BU kao autonomne ustanove”, rekla je Popović.

Siniča Mali Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

U istom razgovoru, nagovestila je da postoje sumnje u izborni proces, ali u istom dahu dodala: “Mislim da nije primereno govoriti o tome dok traje izborni postupak. Sačekajmo da se završe izbori i onda da eventualno razgovaramo”, poručila je rektorka Popović.

Izborni se proces završio iznenađenjem – Senat je preglasan, Vladan Đokić postao je novi rektor.

Studenti, ipak, nisu upravu

Jul prošle godine bio je, u tom kontekstu, preloman. Studenti su blokirali rektorat rektorat na punih 12 dana. Za razliku od uobičajenih zahteva za smanjenje školarine i više ispitnih rokova, ovoga puta akademci su tražili nešto drugačije – oduzimanje titule doktorka svom nečasnom kolegi Siniši Malom, optuženom za plagijat.

Rektorka Popović i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu daobećali su da će rešiti pitanje doktorata Malog do novembra 2020.

Komentar na ishod blokade Rektorata dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić: najpre je poručio da „podržava ljubav između rektorke i studenata“ i da je „super što nije radila 12 dana“. Rektorka mu je odgovorila propisno.

Epilog plagijata

Onda je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno je utvrdio da je ministar finansija Siniša Mali učinio povrede iz člana 22. Kodeksa etičke profesionalne etike. U prevodu – da je plagirao doktorski rad. Rektorka Popović odmah je rekla da će „dalji koraci će dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To se zaista i dogodilo, uprkos tome što je lažni doktorand govorio da zna da nije uradio ništa pogrešno. i zaista, možda i nije – u politici se ovakvi postupci ne samo tolerišu nego i ohrabruju, ali u akademskoj zajednici pravila su drugačija.

Da li je ova konzistentnost na kraju bila pretežak teret za rektorku?

Podsećamo, Ivanka Popović nije dobila drugi mandat. Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, novi je rektor Beogradskog Univerziteta: za njega je glasalo 23 od 41 delegata na izbornoj sednici, na kojoj je poražena aktuelna rektorka Ivanka Popović. Izabrana su i četiri prorektora – iz Đokićevog tima.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare