Slobodan Milić Bocara foto: Nova.rs

Novcem koji je, zahvaljujući ljubaznošću gradskih vlasti, zaradio besmislenom eksproprijacijom zaparloženih njiva u kaćkom ataru koje mu je Grad velikodušno otkupio, Slobodan Milić Bocara započinje karijeru gradskog investitora. I u ovom slučaju, Bocara radi po istom principu: kupuje jeftine njive na periferiji Novog Sada, vidovito znajuću da će gradonačelnik Miloš Vučević, čiji je savetnik, proceniti da Grad baš tuda planira da “protera” neku put, vodovod, gasovod … Vremenom, Bocara tako postaje vlasnik više od 300 parcela na Adicama, Telepu i Veterniku, a na onima koje nije prodao gradu, počinje da zida stambena naselja čija je vrednost paušalno procenjena na 40 miliona evra. Međutim, sva Bocarina gradilišta su neobeležena, tako da javnost o njegovi poslovnim poduhvatima saznaje tek 2109. kada Borislav Novaković, nekadašnji gradonačenik Novog Sada i potpredsednik Narodne stranke izlazi u javnost sa dokatima i spregom na relaciji Bocara – Miloš Vučević.

“Oni imaju razrađen sistem: prvo Slobodan Milić Bocara kupi zemljište, a onda Grad kroz eksproprijaciju otkupi to isto zemljište i zgrnuli ogromno bogatstvo sebi u korist, a na štetu grada i građana”, rekao je Novaković, koji je dokaze o manifetluku, a koje mu je ustupio uzbunjivač iz Gradske kuće, podneo novosadskom tužilaštvu. Iz pomenute dokumentacije, u koju Nova.rs ima uvid, jasno se vidi da je Grad Novi Sad otkupljivao Bocarine parcele, pored Kaća, i na teritoriji grada.

Po sporazumu iz aprila 2017. godine, Grad Novi Sad je od firme “Es capital 2013” kroz eksproprijaciju otkupio šest parcela na Adicama, u katastarskoj opštini Veternik. Sporazum je ispred Grada potpisao zakonski zastupnik, a ispred “Es capital 2013” Biljana Milić, vlasnica pomenute firme koja je, koincidencijom, i supruga Slobodana Milića Bocare.

PROČITAJTE JOŠ

Sudeći prema sporazumu, Grad je od nje otkupio šest parcela “radi privođenja zemljišta urbaističkoj nameni – izgradnji saobraćajnice”, koja, opet koincidencijom, praktično vodi upravo do stambenog naselja koje gradi Milićeva firma.

“Ovde je očigledna trgovina uticaja Miloša Vučevića koji omogućuje prvo da se njive preimenuju u građevisnko zemljište, a zatom Grad optkupljuje to isto zemljište po višestruko većoj ceni. I tu se uzima prvi novac. Zatim Grad sprovede komunalno opremanje, vodovoda, puteva, gasa …”, kaže Novaković, tvrdeći da je Grad otkupljivao Bocarine placeve po čak 110 puta većoj ceni od realne.

Po važećem cenovniku zemljišta iz 2016. godine njive 2. klase i “veštački stvoreno neplodno zemljošte”, kako su katastarski ubeležene parcele u vlasništvu “Es capital”, stajale su 33 dinara po kvadratnom metru. Međutim, nakon što im se namena promeni u građevinsku, što je upravo činjeno sa Bocrinim zemljištem, njihova cena je veštački “pumpana”, tako da ih je grad otkupljivao po 7.064 dinara po metru kvadratnom.

Foto: Nova.rs

“Firma “Es capital” je osnovana sa ulogom od 1.000 dinara. Svi koji sada odu samo u Milićevu “Telepsku dolinu” mogu da vide da je tamo sagrađeno stotinu stanova, čija je procenjana vrednost minimum 10 miliona evra. Kako je nastala ta korupmtivna razlika? Odakle novac da nikne Telepska dolina? Odakle tih 10 miliona evra? “ pitao je Novaković, podsećajući da je u međuvremenu Milić počeo sa gradnjom još jednog stambenog kompleksa, “Telepska dolina grande”, gde je u planu izgradnja još 26 zgrada. Takođe, Novaković ističe “”da Slobodan Milić Bocara ovo nije mogao da uradi bez “znanja, podrške, uticaja i očitog umišljaja gradonačelnika Miloša Vučevića”. Miloš Vučević je, u par navrata, pokušao da “demantuje” Novakovovićeve tvrdnje, što se uglavnom svodilo na pokušaj diskreditacije, ali ne na konkretne dokaze. Između ostalog, Vučević nije opovrgao činjenicu da je svega dva meseca pre no što je imenovan za gradonačelnika bio lični advokat Slobodana Milića Bocare.

Foto:Nova.rs

Baš kao što je i Bocara, pre no što je postao savetnik gradonačelnika, bio neuspeli vlasnik firme sa dugom od 70 miliona dinara. Danas, sedam godina i tri Vučevićeva mandata kasnije, ovo međusobno savetovanje očigledno je dalo rezultate. Tačnije, 40 miliona rezultata.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare