Skup posvećen Milanu Nediću Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U centru Beograda večeras se okupilo oko nekoliko desetina neonacista, a povodom smrti predsednika kvislinške Vlade u vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića. Na istom mestu večeras se okupilo i desetak antifašista koji se protive ovom fašističkom skupu.

Pripadnici jedne neonacističke grupe u Srbiji okupili su se na uglu Simine i Knjeginje Ljubice. Oni tvrde „kako su se okupili da odaju pomen Nediću“.

Na istom mestu pojavila se grupa od desetak antifašista, a među njima su Jelena Jerinić i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Između neonacista i antifašista nalazio se kordon policije.

Skup je prošao mirno i bez incidenata.

Skup posvećen Milanu Nediću Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, ranije je Zeleno-levi front tražio zabranu ovog neonacističkog skupa.

Skup posvećen Milanu Nediću

„Neofašističke i neonacističke organizacije iz godine u godinu nesmetano promovišu fašizam, rasizam i reakcionarni istorijski revizionizam kojima ne sme biti mesta u našem društvu, izgrađenom na slobodarskim i antifašističkim tekovinama“, naveo je Zeleno-levi front.

Ova politička organizacije je istakla da je u više navrata pozvala na zabranu delovanja neonacističkih, neofašističkih i rasističkih organizacija.

„Tolerisanje delovanja ovakvih ekstremističkih organizacija vodi nedopustivoj normalizaciji najmračnijih genocidnih ideologija, koje su odvele u smrt desetine hiljada građana i građanki ove zemlje. Srbija ima bogatu antifašističku tradiciju nastalu junačkom borbom naših predaka. Važno je da tu istu tradiciju nastavimo da vrednujemo kako bismo omogućili jednako, demokratsko društvo za sve“, naveo je ranije ZLF.

Skup posvećen Milanu Nediću Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ko je bio Milan Nedić?

Milan Nedić je bio predsednik takozvane „Vlade narodnog spasa“ u vreme nacističke okupacije Srbije od 1941. do 1944. godine.

Kao čelnik kolaboracionističke vlade, Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Nemačkom i učešće u holokaustu, ubistva i progon antifašista, hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u egzekucijama u logorima Topovske šupe i Banjica u Beogradu.

Skup posvećen Milanu Nediću Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Njegova policija i žandarmerija je, uz nacističke okupacione vlasti, bila ključna u istrebljenju jevrejskog i romskog stanovništva, kao i antifašista, a Beograd je bio jedan od prvih gradova u okupiranoj Evropi koji je proglašen za „judenfrei“ („očišćen od Jevreja“).

On je u junu 1945. proglašen za ratnog zločinca zbog izdaje naroda, službe okupatoru, mučenja i terorisanja stanovništva.

Nedić je u oktobru 1944. napustio zemlju, a Britanci su ga izručili Jugoslaviji 1. januara 1946. godine.

Skup posvećen Milanu Nediću Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Početkom februara iste godine izvršio je samoubistvo u istražnom zatvoru u Beogradu, pre nego što je suđenje počelo.

***

BONUS VIDEO – Sa ulica i društvenih mreža neonacistička ideologija stigla i do učeničkih viber grupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare