Foto: Privatna arhiva/Jelena Markov

Već dve školske godine korona je oterala u vanrednu situaciju nastavnike, đake, ali i njihove roditelje. Malo od kuće, malo u učionicu, skraćeni časovi, sažeto gradivo - sve to ostavlja i tek će ostaviti posledice. Sa Jelenom Markov, mamom jedne učenice četvtog razreda osnovne škole, popričali smo o tome kako je za nju i njenu ćerku izgledala protekla godina i kakve su bojazni i očekivanja pred polazak u drugačiji sistem rada u starijim razredima. "Bojim se da ima rupa u njihovom znanju. Na jednom roditeljskom sastanku početkom godine nam je rečeno da su pravili anketu o znanju učenika iz prethodnog perioda i da deca na tom testu nisu pokazala zavidno znanje, a sama nastavnica je rekla da krivi onlajn nastavu", kaže Jelena.

Raspust za đake od prvog do sedmog razreda zvanično počinje 22. juna. Tada se završava školska godina u kojoj je sve je bilo skraćeno i na brzinu – to je utisak ove samohrane majke iz Beograda.

„Časovi su trajali samo pola sata, to je bilo jako teško i učitelju koji je to gradivo morao da ispredaje za tako kratak period, nije bilo dovoljno vremena da se objasni sve što bi trebalo. Ona se, umesto da u školi bude 4-5 sati, vraćala posle sat i po vremena. Sve to otežava situaciju zaposlenim roditeljima. Ja imam pomoć majke, ali ne znam kako je bilo onim roditeljima koji nemaju takvu podršku. Bez organizovanog školskog boravka, to dete mora samo sebi da da ručak, samo da radi domaći da bude samo u kući do povratka roditelja sa posla“, objašnjava Jelena čitavu nezavidnu situaciju.

Zbog korone su važila neke drugačija, stroga pravila.

„U našoj školi bila je i zabranjena užina zbog korone. Nema ni odmora – sat i po se samo radi. Eventualno, ako neko ode do toaleta ili da popije vodu. Nema ni fizičkog“, tako je za ćerku naše sagovornice izgledao četvri razred.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đaci mlađih razreda su ove eškolske godine, uz skraćene časove, ipak redovno mogli da odlaze u šklu. Učenici starijih razreda su bili na klackalici – malo učionica, pa malo nasatava iz sobe.

Naša sagovornica je preležala koronu, pa je zbog toga njena ćerka dve nedelje bila u izolaciji i tada je nastavu u potpunosti pohađala od kuće.

„To je izgledalo tako što je ona pitala drugarice šta se dešavalo u školi, drugarica joj je u poštansko sanduče dostavljala odštampano sve što su radili. Bila je često na vezi sa učiteljicom“, objašnjava Jelena.

Ona se nada da če za njenu ćerku peti razred izgledati redovno i da korona neće ponovo uzeti svoj danak.

„Ja se nadam da će ovo sa koronom potpuno da se sredi do septembra i da neće biti onlajn nastave. Deca iz starijih razreda su išla kombinovano – dva dana u školu tri onlajn. Milsim da to nije dobro za njih, zato što su to novi predmeti, novi nastavnici, svaki nastvnik traži nešto svoje i teba se prilagodit. Teško je sve to i deci i roditeljima i nastavnicima“, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar