Himna u školi
Foto: Nova.rs/Video

Vlada Srbije poslala je Skupštini predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za ne izvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do million dinara. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže za Nova.rs da je uvođenje ove kazne besmisleno jer škole nemaju sopstveni budžet pa država na ovaj način može jedino da kažnjava samu sebe.

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po predlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmenjen i umesto “Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

“Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Povezane vesti:

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom. Ovaj predog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocenjuje kao besmislen.

“Škola ne poseduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Šta to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković.

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne ali da ovo nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji o toga, a koji bi mogli da budu rešeni izmenama pomenutog zakona.

“Menjamo nešto što je manje važno a suština je nepromenjena. I dalje imamo iste probleme koje smo imali i pre kovida a koje je kovid dodatno zapaprio najljućom mogućom papričicom i sad vi iz toga da se izvlačimo. Predlagač zakona uopšte nije slušao struku, a i ono što smo se dogovorili, a to je status veroučitelja, nije uopšte ušlo u izmene zakona”, priča ova profesorka srpskog jezika i dodaje da su izmene zakona postale deo uobičajenih aktivnosti srpskih ministara prosvete, kao i to da njima ništa bitno ne rešavaju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare