Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Konkurs za učenike "Digitalna ekspedicija Izazov" održava se drugu godinu s ciljem da se osnovci i srednjoškolci takmiče u kreiranju digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti. Nagradni fond je milion dinara. Tijana Stefanović iz te inicijative, istakla je da učenici imaju veliki pristup digitalnim alatima i različitim informacijama. Konkurs je, kaže otvoren za aplikaciju, video igru, bilo koju formu za koju đaci misle da im je zanimljiva i da oni kroz takav resurs uče.

Tijana Stefanović je objasnila da digitalna pismenost predstavlja sposobnost pronalaženja kreiranja i obrađivanja informacija na internetu i da to u bazičnom smislu znači da li znamo da obradimo neki tekst da li možemo da pošaljemo neki mejl. Međutim, dodaje da takođe postoji i složeno korišćenje određenih informacija, alata kao što je kreiranje određene aplikacije ili korišćenje određenih softverskih alata.

Istakla je da je izuzetno važna digitalna pismenost jer se nalazi u svim sferama oko nas.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prema istraživanjima vidimo da učenici imaju veliki proistup digitalnim alatima i različitim informacijama. Međutim, ono što mi gledamo jeste spretnost učenika na koji način će oni obrađivati te podatke. Zbog toga mi i kreiramo ove programe da im omogućimo na koje sve načine mogu da koriste ove tehnologije na pravi način“, naglasila je Stefanovićeva.

Navela je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku preko 60 posto domaćinstava pokriveno internetom a da istraživanjima s učenicima pokazuju da je 100 posto njih ima pristup nekom digitalnom uređaju

Za digitalnu pismenost na višem nivou

„Upravo ovim konkursom želimo da podignemo nivo znanja da bi digitalna pismenost bila na višem nivou. Poslednjih godinu dana se dosta ulaže u infrastrukturu i vidimo da je u pandemiji bilo neophodno da obezbedimo svim učenicima da imaju pristup internetu i to je urađeno na najbolji način ali svakako postoji i prostor da se to unapredi“, rekla je ona.

Takođe, ukazala je i na važnost što je programiranje kao predmet uvedeno svim osnovcima i da je to samo neki početak opismenjavanja generacija.

Mlađe generacije su, ocenila je, naviknute na taj način učenja i komunikacije jer prosto rastu s tim i njihove navike su takve da prihvataju te forme.

„Konkursom želimo da pronađemo forme koje njima odgovaraju da kreiraju određene resurse koji su im neophodni“, poručila je Stefanovićeva.

Istakla je da je Digitalna ekspedicija je upravo konkurs koji organizuju uz podršku USAID, u saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanje i vaspitanja i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Namenjen je prvenstveno timovima osnovnih i srednjih škola koje čine timovi tri do pet učenika kao i jedan do dva nastavnika koji će im biti mentori.

Kreiranje obrazovnog resursa

„Cilj konkursa je da oni predlože idejni projekat da se kreira obrazovni resurs koji će pored određenih informacija imati i taj obrazovni karakter. Otvoreni smo da to bude aplikacija, video igra bilo koja forma za koju oni misle da je njima zanimljiva i da oni kroz takav resurs uče“, naglasila je Stefanovićeva.

Učenici se mogu prijaviti trenutno na sajtu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja gde se nalazi prijavni formular koji mogu da popune onlajn i da pošalju prijavu do 13. decembra do 12 časova.

Nagradni fond je milion dinara od kojeg će pola miliona ići za rešenje projekta iz osnovne škole a druga polovina srednjim.

Sledeće sedmice biće organizovan i info dan na kojem će nastavnici i učenici moći da postave sva pitanja u vezi konkursa i prijava za učešće se nalazi takođe na sajzu Zavoda za obrazovanje i vaspitanje.

„Prošle godine smo imali preko 100 prijava i zaista mnogo kreativnih ideja. Zaključili smo da učenici zaista imaju veliku želju da se prijave i da su aktivni. I ove godine pokušaćemo da nagradimo što više projekata“, poručila je Tijana Stefanović.

 

 

****

BONUS VIDEO: Himna za početak školske godine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar