Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kolege i roditelji učenika, okupili su se ispred užičke osnovne škole "Nada Matić" kako bi podrželi direktorku kojoj danas ističe mandat. Za novi mandat konkurisala je postojeća i direktorka jedne seoske škole. Nastavničko veće tvrdi da druga kandidatkinja ne ispunjava uslove, u lokalnoj samoupravi i Školskoj upravi kažu da validnost dokumentacije ne utvrđuje škola već nadležni organi i ministarstvo.

Direktorka osnovne škole „Nada Matić“ Branislava Jovičić, u Užicu, kao nastavnik engleskog jezika radila je u ovoj školi od 2003-2013.godine. Kada se broj učenika prepolovio ostaje bez norme pa kao nastavnik engleskog počinje da radi uporedo u dve druge škole. Pre četiri godine u školu se vraća kao direktorka, sve do danas kada joj mandat ističe. Kolektiv podržava njen reizbor ali strahuju da se to neće dogoditi, okupili su se sa željom da podrže njihov stav da ona treba da ostane na mestu direktora.

Direktorka osnovne škole „Nada Matić“ Branislava Jovičić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Naša direktorka je konkurisala za novi mandat, konkurs je raspisan pre dva ipo meseca mi do danas nismo dobili odluku. Mi smo u školi celu proceduru sproveli u skladu sa zakonom, što je potvrdio i republički inspektor. Danas je poslednji dan kada bi ministar trebalo da se izjasni. Mi smo dobili nezvaničnu informaciu da će biti postavljen vršilacdužnosti direktora, na šta smo rezignirani jer ne žalimo vd direktora. Mi želimo da se direktorki produži mandat jer je škola u protekle četiri godine napredovala, što potvrđuju značajna priznanja o uspehu dece na raznim takmičenjima, priznanja za organizaciju rada, zanovljena oprema u školi i tako dalje. Ne želimo da se vratimo deset koraka unazad“, kaže za portal Nova.rs, učiteljica sa 30 godina staža, Olga Prohrov Stimenov.

Olga tvrdi da je je u školi uspostavljen rad, red i disciplina, da su međuljudski odnosi na znatno boljem nivou, rad sa decom je unapređen te da je ovo jedina škola u gradu koja je organizovala Gugl mit komunikaciju sa decom. Smatra da promena direktora pogubna za školu, učenike i uspostavljen sistem. Direktorka ima potpunu podršku nastavničkog veća, kolega i saveta
roditelja.

„Nastavničko veće je dalo podršku više od 90%, pa je direktorka ponovo konkurisala. Na konkurs se prijavila i direktorka jedne druge škole, koja je član Srpske napredne stranke ali naša služba je utvrdila da ne ispunjava zakonske uslove, što je potvrdio i republički inspektor. Smatramo da se pribeglo namernom odugovlačenju i da je dokumentacija iz te namere stajala u fioci školske uprave a Ministarstvu prosvete prosleđena tek pre nekoliko dana“, dodaje Olga Prohorov Stoimenov.

Učiteljica Olga Prohrov Stimenov Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Da li iza druge kandidatkinje zaista stoji gradska vlast i Srpska napredna stranka pitali smo gradskog većnika zaduženog za društvene delatnosti u čijem je resoru i prosveta u Užicu. On smatra da je škola napravila grešku u tumačenju dokumentacije drugog kandidata, jer to nije njihova nadležnost.

„Mislim da nisu trebali da odbiju kandidata. Škola ako je imala sumnje trebalo je da se obrati nadležnom ministarstvu, oni su nadležni da proveravaju ako je nešto sporno pa i ako je licenca u pitanju. Ja ne znam kakva će odluka stići iz ministarstva, ja za sada ne bih iznosio nikakav stav lokalne samouprave, ne znam šta je bilo ranije i kakva je saradnja direktorke bila sa lokalnom samoupravom, ovde sam tek šest meseci. Zakon je ispred svega, mi prvo želimo da vidimo da li je zakon povređen a mislim da jeste. Što se tiče političke podrške tiče, pa i sadašnja direktorka škole je pre četiri godine došla po političkoj liniji kao član Srpske napredne stranke, ona je po tom osnovu i postavljena“, kaže za naš portal član Gradskog veća za društvene delatnosti u Užicu, Ratko Trmčić.

U Školskoj upravi za Zlatiborski okrug u Užicu kažu da je procedura sprovedena po zakonu , da će odluku o izboru direktora doneti ministar te da je i dokumentacija ministarstvu prosleđena u zakonskom roku.

„Nama su iz škole stigle prijave obe kandidatkinje. Jedna je kandidatkinja podnela prijavu pa je postupala i prosvetna inspekcija. Dokumentaciju smo prosledili u ministarstvo i očekujemo odluku ministra. Sve procedure su ispoštovane u skladu sa zakonom. Ako postoje sumnje onda se to dokazuje posebnim postupkom“, kaže načelnik školske uprave Zlatiborskog okruga u Užicu Vladimir Živanović.

Prema poslednjim informacijama ministar prosverte nije danas imenovao novog direktora škole „Nada Matić“ u Užicu. U školi kažu da ako bude postavljen vd direktora, oni će se i dalje organizovano protiviti i da takvu odluku neće prihvatiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar