Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire.

On je danas posetio Osnovnu školu „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi, kako bi se na terenu lično uverio kako teku pripreme škole za početak školske godine.

„Smanjuje se procenat onih koji će pratiti nastavu na daljinu. Na početku anketiranja (od prošle nedelje) bilo je ispod 5 odsto (oko 4,5 odsto), a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto“, rekao je Šarčević.

On je dodao da škole imaju rok do 27. avgusta da dostave Ministarstvu koji model nastave će se primenjivati u njihovoj školi.

Najveći izazov u predstojećoj školskoj godini, kako je rekao, biće organizovanje produženog boravka za decu.

Povezane vesti:

„U nekim školama će nedostajati učitelji, ali nastojimo da se angažuju kadrovi sa biroa, a imamo i oko 3.000 volontera sa učiteljskih fakulteta“, naveo je ministar.

Upitan kako će se rešiti problem dece koji iz zdravstvenih problema ne mogu da nose maske, kao što su deca asmatičari, ministar je rekao da se razrađuju dva modela i da je jedan da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu, a da je drugo rešenje da im se obezbedi dovoljno vizira.

Direktorka O.Š. „Simeon Aranicki“ Slađana Bursać kaže da se u toj školi 99 odsto učenika izjasnilo da prati nastavu u školi, da će od 5. do 8. razreda samo dva učenika, koji imaju zdravstvenih tegoba, pratiti nastavu na daljinu, te da će od 2. do 4. razreda četvoro učenika nastavu pratiti onlajn.

„To govori da roditelji i učenici imaju poverenja u školu. Pripreme za 1. septembar su u toku“, rekla je ona.

Kako kaže, sobe za izolaciju, ukoliko se pojavi dete ili zaposleni sa povišenom temperaturom, biće školska ambulanta.

Ova škola odlučila se kompletno za nastavu uživo, radiće u četiri smene, a poteškoće imaju samo oko organizacije boravka.

Za produženi boravak, kako kaže Bursać, biće potrebno da angažuju još jednog učitelja, a već su kontaktirali biro da se raspitaju da li ima učitelja koji su spremni da volontiraju.

„Učiteljski faks nam se javio kao mogućnost volontiranja studenata završnih godina“, navela je Bursać.

Predsednik opštine Stara Pazova Ðorđe Radinović kaže da će i ove, kao i prethodne godine, svi prvaci na teritoriji opštine Stara Pazova dobiti besplatne udžbenike i kompletan školski pribor od lokalne samouprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare