Foto: Printscreen/RTS

U selu Vranovu kod Smedereva, za kratko vreme, nastalo je veliko skladište ugljene prašine. Skladište se od pojedinih kuća nalazi na samo 10 metara, pa se meštani žale da vetar nanosi prašinu na kuće i ugrožava im zdravlje. Od nadležnih traže da se skladište što pre ukloni.

Zagađenje vazduha i zemljišta u Vranovu svakodnevna je tema. Divlje deponije, skladišta prašine, prvo je što se vidi kada se uđe u ovo smederevsko selo. Novo iznenađenje za meštane je bilo, kada je, kako kažu, preko noći niklo brdo ugljene prašine.

„To su navukli taj ugalj, odakle i šta je, to je za kratko vreme navučeno. Sad su bile ove oluje i kiše, to je isparenje i gušenje. Ja sam srčani bolesnik, meni to smeta, i ovo vreme, a kamoli ta prašina i sve ostalo“, kaže Dragoslav Milenković iz Vranova za RTS.

I drugi meštani kažu da u mestu ne može da se diše, prašina pada i na veš, a prozore zbog dece ne otvaraju.

Prema saznanjima lokalnog pokreta „Tvrđava“, skladište i otpad su u privatnom vlasništvu. Kako kažu, prvobitno je ova gomila skladištena u selu Zabrežje kod Obrenovca početkom jula, ali je nakon protesta meštana i intervencije republičkih inspekcijskih organa, zbog ugrožavanja životne sredine, ona izmeštena.

„Rešenjem inspekcije je to izmešteno, kod nas. Znači, ispostavlja se da je Smederevo nekako sigurna kuća za svaki otpad u ovoj zemlji. S jedne strane, mi pričamo o šljaci, koja je baš tu, odmah preko puta, koja je industrijsko zagađenje. I odmah tu pored sada imamo i ugljenu prašinu, neki ugalj za koji ne znamo ni odakle potiče ni da li je opasan po zdravlje, jer pričamo o zdravlju građana, to je ključno“, rekao je Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“.

Prema njegovim rečima, odmah su apelovali da nadležni izađu na teren i utvrde da li je reč o opasnom otpadu.

„To mora da se izmesti odatle, ne interesuje nas odakle tu, ko je vlasnik toga, ono što mi želimo je da se to izmesti odatle na adekvatno mesto, van naseljenog mesta“, rekao je Krstić.

Meštani najavljuju organizovano okupljanje ukoliko se otpad uskoro ne izmesti.

„Mi imamo deponije sa svih strana, ali to sa ugljem, to je katastrofa, znači katastrofa. Mi smo spremni da preuzmemo neku akciju, dogovaramo se ovako, znamo da je bila inspekcija, ne znamo šta su doneli, treba da dođe republički, bio je ovaj opštinski. Ako se ne stopira to i ne iseli iz Vranova, izaći ćemo najverovatnije na ulicu“, kaže Novica Vasić iz Vranova.

Građani su i ovoga puta ostali uskraćeni za zvanično saopštenje nadležnih. U telefonskom razgovoru, iz gradske uprave su nam potvrdili da je inspekcijski nadzor u toku i da će problem biti rešen. Nije precizirano kada.

BONUS VIDEO – Smederevska sela oko Železare pod crvenom prašinom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare