Foto: Printscreen/ Pokret Tvrđava

Poslednjih nekoliko dana u Smederevu je prisutna katastrofalna prašina i padaju neke crvene kiše, rekao je koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Krstić.

Dodao je da se jutros iz Železare Smederevo vinuo oblak prašine u visinu od nekoliko stotina metara, posle čega su građani prijavili probleme sa disanjem i peckanjem u grlu.

Kineska HBIS grupa u Srbiji, koja je vlasnik železare u Smederevu, nije se oglasila posle, kako navodi Krstić za N1, očiglednog akcidenta.

„Ovo je bio akcident. Ovo nije redovna pojava“, kazao je on.

Navodi da su iz Pokreta Tvrđava obavestili republičkog ekološkog inpektora Gorana Zbiljića koji je trebalo da izađe na teren, ali da ne znaju da li je to i učinio.

Kako dodaje Krstić za N1, inspektor ima nadležnost da čak izrekne meru prekidanja proizvodnje dok se ne otklone problemi, „ali za sedam godina koliko je na toj funkciji nije ništa uradio“.

Podseća da je trebalo da preko sredstava javnog informisanja građani budu obavešteni da zatvore prozore i ne izlaze napolje.

Prema njegovim rečima, razgovarao je sa meštanima koji su zvali fabriku i inspektora i da oni suštinski ne negiraju da postoji problem.

Republički ekološki inspektor Goran Zbiljić rekao je za N1 da je upoznat da se nešto desilo u Železari, da je kratko trajalo, da nije bilo uobičajeno, ali da takođe nije neočekivano za takvo jedno postrojenje.

Naveo je da danas nije izašao u inspekciju u Železaru, jer je bio na drugom terenu.

Pokret Tvrđava je na Tviteru objavio snimak oblaka prašine koji se vije iz Železare.

„Novi haos u Železari, upravo sada. Ubijanje se nastavlja, kineski okupatori neće stati dok nas sve ne potruju! Ako država Srbija postoji, mora da zaštiti građane, zakon i Ustav ove zemlje. Ako ne postoji, onda nam preostaje da se za pravdu sami borimo kako znamo“, poručio je taj pokret na Tviteru.

***

BONUS VIDEO – Smederevska sela oko železare pod crvenom prašinom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar