Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U Beogradu će do 2028. godine prva linija metroa biti završena i potpuno u funkciji, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali. Dodao je da će do 2030. godine i druga linija beogradskom metroa biti završena i u funkciji.

„Ne samo da time rešavamo saobraćajne gužve i da je to ekološki dobar projekat, već je to novi zamajac za veći i brži ekonomski rast“, naveo je za Mali za TV Pink ističući da se na izgradnju metroa u Beogradu čeka više od 50 godina.

On je naveo da su neki imali ideju da metro bude samo za bogate, u centru grada, što prema njegovoj oceni, nema smisla jer je saobraćaj u tom delu prestonice, kako tvrdi ministar, već razvijen.

„Najveći protok ljudi je upravno na poziciji od Železnika, preko Sajma, ka gradu i ka Mirijevu, zbog toga smo na ovakav način i koncipirali izgradnju“, istakao je Mali, dodajući da će se graditi i treća linija.

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su 22. novembra na Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa, prenosi N1.

Predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a kada u potpunosti bude završena, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice. Ukrštaće se na Savskom trgu.

Beograd će do 2030. godine dobiti dve linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara „BG voza“ sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže.

Dve linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje „BG voza“ i novi tramvaji oko 1,5 milijardi evra.

Bonus video – Početak izgradnje metroa: Istorija ili nešto drugo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare