Beogradski metro gradiliste Makis Makisko polje
Beogradski metro gradilište u Makiškom polju Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je u oktobru na predviđeno rešenje za izgradnju beogradskog metroa burno reagovao Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, alarmantna reakcija sada stiže i sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Na „Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, projekta o izgradnji objekta beogradski metro“, odnosno „faze 1 Depo – Makiš“ svi profesori na Departmanu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta, jednoglasno su odlučili da ulože brojne primedbe koje će poslati Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

„Detaljno smo proučili ovaj dokument i odlučili smo da napravimo primedbe koje ćemo dostaviti u ime Departmana za hidrogeologiju. Predviđeni objekti koji će biti izgrađeni na potencijalnoj lokaciji depoa za metro u Makiškom polju, u svakom smislu predstavljaju potencijalne izvore zagađenja važnog dela izvorišta za vodosnabdevanje Beograda. U njima je predviđena upotreba i skladištenje opasnih materija, što će kontaminirati vodu i dugoročno uništiti zdravlje svih građana”, kaže za Novu prof. dr Igor Jemcov, inženjer hidrogeologije i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu.

Ranije su sa Građevinskog fakulteta saopštili da takođe imaju niz primedbi na predviđena rešenja beogradskog metroa koja mogu stati u zaključak – „ako sednete u progrešno projektovan metro, sve linije i stanice biće pogrešne“. Zbog velikog broja zamerki koje nisu usvojene, Građevinski fakultet se povukao iz projekta beogradskog metroa.

Više o primedbama sa Rudarsko-geološkog fakulteta na predviđeno rešenje za izgradnju beogradskog metroa i opasnostima po kvalitet vode, zemljišta, ali i po zdravlje ljudi, čitajte u sutrašnjem broju dnevnog lista „Nova“.

Bonus video: Protest na Makišu zbog izgradnje metroa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare