Katastar od juče ponovo radi u punom kapacitetu, a sve posle hakerskog napada koji se dogodio 14. juna. Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) je saopšteno da je u prethodnom periodu obavljena potpuna bezbednosna provera celoukupnog IT sistema koji obuhvata više od 3.500 računara, 450 servera i 3 petabajata podataka.

O tome da li i dalje postoje problemi u funkcionisanju i šta dalje čeka radnike katastra u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S govorio je Nebojša Pejčinović iz Sindikata Nezavisnost RGZ-a.

„Deo sistema je pušten i pre ovoga, posle dve nedelje su počele pojedine službe da se puštaju u taj neki ambijent. Ono što imamo je da su sve službe puštene u rad od juče i naravno da je bilo očekivano da će posle mesec dana prekida doći do malog nagomilavanja predmeta koji su u međuvremenu pristizali na adrese RGZ-a bilo elektronski ili poštom“, rekao je Pejčinović.

„Čini nam se da je situacija takva da RGZ je na onom nivou i sa problemima koje je imao i pre ovog hakerskog napada, ali mi bismo voleli da čujemo zvanične izveštaje kako MUP-a, tako i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, o čemu se zapravo radi“, dodao je on.

On je naveo da oni još nismo dobili te izveštaje, osim izjava koje su stizale od strane RGZ-a.

Te izjave išle su od toga da se radi o terorističkom napadu do toga da se radi o matematičkoj sabotaži, istakao je Pejčinović.

BONUS VIDEO – Konstantinović: Hakerski napad na katastar – šta su posledice?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar